Kappen met deze relatie?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: na een jaar samen weet ik nog steeds niet of deze relatie toekomst heeft. Hij is lang niet altijd aardig, soms onverschillig en ik voel me zeker niet op de eerste plaats staan in zijn leven. Overigens niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Vriendinnen zeggen dat ik ermee moet kappen, maar dat lukt me niet. Ik hoop op betere tijden en wil helemaal niemand anders. Ben ik verkeerd bezig door te blijven hangen en bedelen om zijn aandacht? Moet ik deze relatie beëindigen hoewel ik er nog niet klaar mee ben?

Beste Geen Toekomst: als het je helpt dat ik zeg: “Je bent verkeerd bezig”, doe ik dat graag. Alsjeblieft, hierbij, om je te “sensibiliseren”. Werkt het? Bovendien, misschien is je optimisme gerechtvaardigd. “It ain‘t over till it’s over”, volgens Yogi Berra. Geliefden kunnen het druk hebben, willen het langzaamaan doen, zijn niet snel van vertrouwen of zien niet meteen de waarde van een stabiele relatie. Ze kunnen verward zijn, voorzichtig, afgeleid, beschadigd, verdrietig – allemaal redenen om het een tijdje aan te zien. Maar hij moet je wel aardig behandelen en niet haat is het tegenovergestelde van liefde. Maar onverschilligheid.

Onbeantwoorde liefde kan voelen als persoonlijk falen. Vrouwen, (die vooral) gaan dan graag te rade bij een helderziende, astroloog of therapeut. Ben ik te veeleisend! Te emotioneel! Wil ik te veel praten!  Te veel samenzijn!  Nee, je hebt niets fout gedaan. Hij wil blauw en jij bent geel. Ik weet hoe het is om verlaten te worden. Erg. Maar het hoort bij het leven, het overkomt iedereen. Geeft je belangrijke informatie en leert je om begrip en geduld te hebben voor jezelf en anderen. Tijd om uit te vinden wat je belangrijk vindt, liever hebt, van houdt en in gelooft. En tijd daar wat mee te doen.

Herhaal tegen jezelf: zijn onaardigheid en onverschilligheid zijn een geschenk. Op het nippertje ontsnapt aan de kogel, een levenlang flauwe grappen en net niet goed genoeg zijn. Je hebt duizend betere avonturen voor je. Geloof het. Pak dit moment met twee handen vast, het begin van het volgende spannende hoofdstuk.

Met me eens Yogi Berra: “But don’t pretend it’s not over when it is?”.

Beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.