Is onze relatie voorbij?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ken mijn vriend nu bijna 1 jaar en eerlijk gezegd word ik niet aardig behandeld. Ik ben duidelijk niet nummer één in zijn leven en vriendinnen zeggen dat ik ermee moet kappen. Maar dat lukt me niet. Ik hoop nog steeds dat het wel gaat lukken en heb geen belangstelling voor iemand anders. Ben ik verkeerd bezig door te blijven hangen en bedelen om zijn aandacht? Moet ik deze relatie beëindigen hoewel ik er nog niet klaar mee ben?

Beste KanNietStoppen: Als het je helpt dat ik tegen je zeg dat je verkeerd bezig bent, doe ik dat graag. Om je te sensibiliseren (!) maar ik betwijfel of dat gaat werken. En daarnaast, misschien is je optimisme gerechtvaardigd. “It ain’t over till it’s over”, volgens Yogi Berra. Geliefden kunnen het druk hebben, willen het langzaam aan doen, zijn niet snel van vertrouwen of zien niet meteen al je aantrekkelijkheden, ze kunnen verward zijn, voorzichtig, afgeleid, beschadigd, verdrietig – allemaal redenen om het nog een tijdje aan te zien. Maar hij moet je wel aardig behandelen.

Onbeantwoorde liefdes kunnen voelen als een persoonlijk falen. Vrouwen, (die vooral) gaan dan graag te rade bij een helderziende, astroloog of psychiater. Maar meestal is het niet niet gelukt omdat jij iets verkeerd gedaan hebt. Het leven is nou eenmaal oneerlijk, vol valse beloftes en intense verlangens.

Als je terecht voorzichtig en selectief bent in de liefde kun je je lang eenzaam en een loser voelen. Accepteer dat liefde ‘risky business’ is en gepaard kan gaan met pijn, frustratie en harde lessen. Schaam je niet voor je opgelopen kwetsuren voor ‘de goede zaak’ die je uiteindelijk zullen helpen om jouw standvastige liefde te vinden.
Dat jij niet zijn nummer één bent en hij niet aardig voor je is doet me denken aan de wijze, ware uitspraak dat het tegenovergestelde van liefde niet haat is, maar onverschilligheid.
Wat zou Yogi Berra ervan vinden als we bovenstaande quote afmaken met: “But don’t pretend it’s not over when it is?”.