Ik? Sorry zeggen?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills:  Mijn nieuwe vriend kan geen sorry zeggen. Als ik hem uitleg hoe vervelend ik het vind dat hij een afspraak of toezegging vergeet komt hij niet verder dan dat het niet kwaad bedoeld is. Zo is hij gewoon: onnadenkend en enigszins onaangepast. Lekker makkelijk. Eigenlijk vind ik dat hij weinig inlevingsvermogen toont en onze meningsverschillen worden niet uitgepraat en opgelost zo. Ben ik overgevoelig?

Beste Sorry: Onderzoek toont aan dat man-zijn de grootste risicofactor is om een ‘non-excuseur’ te worden. “Ik? Sorry zeggen?” Net zoals vrouw-zijn het grootste risico vormt om je overdreven vaak te verontschuldigen. “Sorry, sorry, sorry dat ik niet 24/7 een emotioneel tankstation kan zijn voor iedereen.”

Excuses aanbieden gaat over gevoel van eigenwaarde: kun je erkennen dat je fout zat en de pijn die je hebt veroorzaakt onder ogen zien? Als dat gevoel van eigenwaarde niet groot is, kun je je geen kwetsbaarheid of fouten of tekortkomingen veroorloven, want de façade van de beste, grootste en belangrijkste te zijn moet overeind blijven. Stel dat je als kind geleerd hebt dat het gaat om gelijk krijgen, om te winnen, vooral niet verliezen, terecht of onterecht, ongeacht waarover, kun je je niet veroorloven ongelijk te hebben. Was het maandag of dinsdag? Welles, nietes.  Het is een levensveranderende ervaring dat de wereld niet ophoudt met draaien als je toegeeft dat je fout zat en dat je dat niet alleen met glans overleeft, maar ook dat het je leven een stuk vrediger maakt. Vraag me niet hoe ik dit weet.

Je hebt gelijk, er blijft residu achter in de relatie als er geen reparatie plaatsvindt van beschadigingen in de verbinding. Niet alleen aan de kant van degene die tekort gedaan is, wiens pijn niet erkend is of met lege handen achterblijft. Ook bij de veroorzaker of aanstichter van het conflict. Misschien nog wel meer, want iemand die niet zijn fouten kan toegeven en ‘het spijt me’ kan zeggen wordt uiteindelijk de eenzaamste persoon op aarde.

Goed bedoeld is nog niet goed gedaan. In 2023 verschijnt mijn  boekje Spijt me zo – de kunst van sorry zeggen. Want de moed, wijsheid en oprechtheid om verontschuldigingen aan te bieden voor aangedaan leed vormt de kern van liefde, partnerschap, ouderschap, en vriendschap. Zou niks belangrijkers weten.

Tot in het nieuwe jaar.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.