Ik zou nooit gaan scheiden

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik nog een kind  was. Tijdens hun zoveelste ruzie en schreeuwpartij heb ik met mezelf afgesproken dat ik later nooit zou gaan scheiden. Maar zie mij nu: hoewel mijn vriendin voor mij ‘Die oder Keine’ is, ben ik niet de belangrijkste in haar leven. Ik hunker naar haar aandacht, heb het lang geprobeerd maar we hebben onlangs besloten uit elkaar te gaan en dit voelt als een scheiding. Ik voel me zo machteloos, alsof ik zo weinig controle heb over mijn leven, ongeacht hoeveel moeite ik ergens voor doe. Het is me niet gelukt want ik was degene die nooit zou gaan scheiden? 

Beste Niet Voor Elkaar Bestemd: Als kind ben je getuige geweest van de dramatische scheiding van de twee belangrijkste mensen in je leven. Het hoe en waarom kon je niet overzien en in een bedreigende situatie heb je jezelf iets beloofd om de pijn daarvan te dempen. Straf jezelf alsjeblieft niet voor het verbreken van je kinderlijke belofte van toen in je volwassen leven van nu: een relatie beëindigen kan een gezonde stap zijn. Wereldwijd en eeuwenlang proberen Romeo’s en Julia’s hun unieke combinatie van persoonlijkheden, achtergrond en verwachtingen in elkaar te passen, wat niet altijd werkt.

Bekijk nu je doelen en verwachtingen als volwassen man. Je kunt niet beloven dat ‘je nooit gaat scheiden’, want je partner kan je verlaten of de relatie blijkt onhoudbaar om onvoorziene redenen. Wat je wel kunt beloven is dat je tijdens een scheiding redelijk, flexibel en eerlijk zult zijn en niet agressief (nooit). Dat je moeilijke beslissingen niet uitstelt en uitzichtloze relaties tijdig beëindigt om schade te beperken. Dat je ‘het spijt me’ zult zeggen als je iets fout hebt gedaan, ongeacht wat je dat gaat kosten. Dit kun je allemaal beloven omdat dit keuzes zijn waar je wél controle over hebt, in tegenstelling tot het gedrag van andere mensen. Daarom is het succes/falen van een relatie altijd maar ten dele op jouw conto te schrijven.

Het is jou niet aan te rekenen dat je dit als kind niet begreep en je onbewust verstrikt raakte in een magische voorstelling van nog lang en gelukkig. Pak deze kans met beide handen aan om haalbare voornemens te maken. Stabiliteit, empathie, vergeving, avontuur, verantwoordelijkheid, eigenwaarde. Klinkt mij als een uitstekend begin van het nieuwe jaar.

www,beter-samen.nl:  Daar zouden ze eens een film over moeten maken.