Ik wil weg maar het kan niet.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: ik wilde niet meer en we zijn uit elkaar. Woonruimte vinden is niet te doen en samen zorgen we voor onze hond en poes. Hij vindt het prima zo: ‘We zijn al jaren meer woningdelers dan geliefden. Beter voor onze financiën en onze huisdieren plus we het nog goed kunnen vinden samen. We regelen wel wat hier’. Ik wil geen ruzie en mezelf een zwerftocht bij vrienden (welke vrienden?) op de bank besparen. Maar zonder hem voel ik mezelf weer tot leven komen. Schiet ik in mijn eigen (financiële) voet als ik wegga? Kunnen exen samenwonen, Wills?

Beste Woningdeler: Nee, in het algemeen gesproken niet. Ja, het gebeurt. Zie Amsterdam, Berlijn, New York en overal waar de huurprijs door het plafond is geschoten. Op korte termijn is het financieel voordelig om samen te blijven wonen maar tegen welke prijs.

Kun je duidelijke grenzen afbakenen en je eraan te houden. Afspraken maken over daten. Helen en tot rust te komen op deze plek. Is het beter voor jullie vriendschap als je hem niet geeft wat hij zegt te willen. Voel je een mes op je keel dat je zelf vasthoudt? Hint: het gevoel dat je weg wilt uit een relatie maar niet kunt, is een brandende rode vlag.

Er zullen exen zijn die uit elkaar gingen, woningdelers bleven, allebei gingen daten én vrienden bleven maar als jij ook maar 1 gram twijfel hebt, onderzoek dat. Of makkelijk nu beter voelt dan moeilijk, denkend aan hoe verhuizen een rommelig hoofdstuk gaat worden. Of je de prioriteit van de lange- termijn- zelfstandigheid ondergeschikt maakt aan korte- termijn- gemak.

‘Zonder hem voel ik mezelf weer tot leven komen’, zijn de voeten op de vloer die de danspassen aangeven. Geef niet op, geef je over en zie de chaos onder ogen. Wacht niet op het perfecte moment en maak het zo snel mogelijk duidelijk dat je klaar bent om alleen te wonen. Vraag hoe hij je kan helpen bij de volgende stap. Dat is het minste wat exen voor elkaar kunnen doen.

Vertrouw op je vindingrijkheid. Dit gaat je lukken. Ik zweer ‘t.  

www.beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel