Ik droom van mijn ex en heb spijt.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Negen jaar geleden heb ik iets stoms gedaan en ben ik de liefde van mijn leven kwijtgeraakt. Nooit heb ik ergens zoveel spijt van gehad. Maar ik ben verder gegaan, ben getrouwd en heb kinderen. Er gaan maanden voorbij zonder dat ik aan haar denk, maar dan opeens droom ik van haar en loop ik weer dagen rond met gevoelens van twijfel, spijt en schuld en dan weet ik: nee, dit is niet over.

Mijn vrouw weet hier niks van; ik heb dit alleen besproken met mijn beste vriend die meent dat ik duidelijk nog veel om deze ex geef. Het voelt niet eerlijk tegenover mijn vrouw, en daar heb ik het ook moeilijk mee.

Het is een open einde waar ik geen vrede mee kan hebben. Ik kan er maar geen punt achter zetten, want ik heb geen controle over het verlangen dat ik blijkbaar heb naar een nieuwe kans met haar.

Beste Dromer: Je hebt geen controle over je dromen ‘die net als honden, gaan liggen waar ze willen’ (Freud?) maar wel over hoe je die interpreteert als je wakker bent. Zo heb je bijvoorbeeld wel controle over het feit dat je je ex wilt blijven zien als de geïdealiseerde versie die van haar is overgebleven in je herinnering. Wees realistisch. Ze is niet meer degene die ze 8,5 jaar geleden was, en jij evenmin. Destijds waren jullie verliefd, maar het leven van alledag zou ook de relatie met haar hebben beïnvloed. Denk nou niet: “We zouden zo gelukkig geworden zijn.” Voor hetzelfde geld was je al 5 jaar gescheiden, waarschijnlijk door iets soortgelijks als toen. Want zo is het gegaan. Jullie zijn uit elkaar gegaan door iets wat jij gedaan hebt en waar je zo je redenen voor had. Het wordt tijd dat je je realiseert dat dit net zoveel gewicht in de schaal legt als het verlangen naar haar. Kortom: stop met fantaseren en mooier maken. Het is niet eerlijk tegenover je vrouw en ook niet tegenover jezelf. En vooral het is niet waar! Dus saboteer met deze fantasie niet je huidige relatie om daarmee een andere geweldige vrouw kwijt te raken. Je vrouw en kinderen verdienen een man en vader die achter de keuzes staat die hij in zijn leven heeft gemaakt.

Misschien is het geen gek idee om in therapie te gaan, om uit te vinden wat aan de basis ligt van dit gedrag dat je belet om gelukkig in het leven te staan.

Dus, als je weer eens over je ex droomt, glimlach dan bij het ontwaken om die jeugdherinnering en zeg tegen jezelf: het was maar een droom. Sla dan je armen om de vrouw heen die naast je ligt, kijk goed om je heen en tel je zegeningen. Eens?

Samen met Wills praten op drie meter afstand of videobellen in Amsterdam of Broek op Langedijk? www.beter-samen.nlReport this

Published by