Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik heb een topfunctie en we zijn financieel onafhankelijk. Onze twee zoons studeren in het buitenland. Uit een kortstondige relatie aan het eind van mijn studie (bijna 34 jaar geleden) heb ik nog een dochter, en via haar twee kleinkinderen die ik alleen vlak na de geboorte gezien heb.
Tot mijn dochter achttien werd heb ik haar moeder een maandelijkse toelage betaald. Zij heeft haar opleiding niet afgemaakt en we hebben weinig tot geen contact.
Kort geleden mailde ze me dat haar vriend, een muzikant, door corona veel omzet verloren is, zodat ze hun schulden niet meer kunnen aflossen. Of ik ze financieel kan helpen. Toen ik aangaf hier niet blij mee te zijn, -ik ben toch zeker Sinterklaas niet? -dreigde ze om via crowdfunding geld op te halen in Bergen, waar we wonen. Gezien onze positie hier kan ik dat niet hebben natuurlijk. Wat adviseer jij?

Beste rijke vader: Meen je dit? Zij is, ondanks dat je haar nauwelijks kent, je dochter en zij en haar man zijn buiten hun schuld -de pandemie- in een hachelijke positie gekomen en nu afhankelijk van de goedwillendheid van anderen. Je zegt financieel onafhankelijk te zijn: is dat niet het codewoord van rijke mensen met tonnen of miljoenen op de bank? Dus de hypotheek zal betaald worden, vakanties hoeven niet geannuleerd en jullie kinderen kunnen op hun buitenlandse universiteiten blijven studeren. Wow.

Kort en goed: Als je kind om hulp vraagt, geef je dat, helemaal als ze tot nu toe blijkbaar nooit iets gevraagd heeft. Help haar. Stel gerust voorwaarden, grenzen, een tijdslimiet. Als je ze beiden niet vertrouwt met geld, koop zelf direct materiaal of hulp. Bel haar en laat merken dat je om ze geeft.

Ken je de HBO serie Succession (nu seizoen 3)? Die laat zoooo goed zien waar giftige overdaad toe kan leiden: van zingevingsproblematiek tot chronisch wantrouwen tegenover de mensen om je heen: “Wat willen ze van me / hoe ga ik gebruikt worden / willen ze alleen maar vrienden zijn vanwege mijn geld?” Er zullen mensen zijn die ervan genieten om steenrijke mensen te zien worstelen in deze serie, maar uit gesprekken in mijn praktijk begrijp ik dat er echt geleden kan worden in families waar veel te veel geld is en jij lijkt er helaas een voorbeeld van. Er is werk aan de winkel met zoveel achterstallig onderhoud. Vraag de echte Sinterklaas voor pakjesavond om het adres van een goede familie-therapeut. Hopelijk lezen zijn Pieten Flessenpost ook.

www.beter-samen.nl Toevallig ook familie-therapeut.