Ik ben rijk. Dat heeft me vriendschappen gekost.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: ik ben zo’n rentenier die zijn onderneming heeft verkocht met flinke winst. Soms tot afgunst van vrienden: “Jij kunt je verre reizen, tweede huis, kunst veroorloven, oké”. Ik schep niet op, luister geduldig naar klaagzangen over leidinggevenden, pensioenperikelen of woning schaarste. Deel door vrienden mee uit eten te nemen of naar een voorstelling. Mijn succes heeft me vriendschappen gekost. Sowieso één omdat ik haar geen geld wilde lenen. Daar zijn banken voor, niet míjn risico. Bovendien het zijn haar eigen (domme) keuzes geweest waardoor ze in de problemen is geraakt. Aaaahhhhh, hoe zeg ik zonder iemand te kwetsen mij niet lastig te vallen over verblijf in mijn vakantiehuis (nee) of geld (nee), Wills?

Beste Succes: Dit antwoord kost je €10.000,- Ik ben blij voor je met je succes. Jammer dat je vrienden daar moeilijk over doen en wat van je verwachten nu. Vroeger te veel naar Oprah gekeken die links en rechts auto’s weggaf tijdens de Oprah Winfrey Show? Jíj deelt wat jíj wilt, blijft de goeie vriend die je was en hoop dat ze over hun misplaatste afgunst heen stappen.

Echte goede vrienden doen wat ze kunnen om de lucht te klaren. Mis je haar? Ik beloof je dat je er zelf ook beter van wordt als je een draai geeft aan de strijd door verandering van perspectief. Vraag haar: “Vind je me zelfgenoegzaam?” Of: “Je hebt vaker iets soortgelijks gezegd. Wat is er?” En: “Hoe is het voor jou dat ik financieel onafhankelijk ben?”.Ook een goeie: “Wat zou je me willen zeggen/vragen?”.

Dat zij ‘domme keuzes heeft gemaakt’ en nu op de blaren moet zitten is een botte veroordeling, goeie vriend. Is het al te laat, is het succes je naar je hoofd gestegen of weet je best dat we ergens allemaal zwak, gestoord zijn en fout zitten. Deel uitmaken van het groot menselijk tekort en compassie mogen hebben met onszelf en genereus zijn voor anderen. Pfff. Kwetsbaarheid kunnen tonen is de basis van echte vriendschap waar we universeel naar snakken. Het leven met winnaars en verliezers is niet eerlijk of maakbaar, je krijgt niet wat je verdient en tragisch toeval rules. Minder snel oordelen en meer begrijpen helpt. Wees aardig. Straks ben jij een keer aan de beurt.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.