Ik ben die andere vrouw.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: ik ben die andere vrouw. Zijn vrouw weet nergens van. Hij is vanaf het begin duidelijk geweest over hun hechte, platonische huwelijk en ze wilden graag een gezin. Hij geeft om mij maar is emotioneel niet beschikbaar. Ik ben er voor de seks. Ze zijn nu in relatietherapie om hun seksuele leven een kans te geven. Ons contact is tijdelijk ‘on hold’. Wat is dit voor duivelsdriehoek? Ik houd van hem, ik denk zij niet, en hij wel van haar. Houd ze hem aan het lijntje? Denk jij dat therapie helpt in een seksloze relatie, Wills?

Beste Duivelsdriehoek: kan, maar verwacht geen wonderen als er vanaf het begin geen seksuele connectie was. Of als een van beiden niet (meer) aangetrokken is tot de ander, of alle interesse in seks kwijt is, of seks gaat niet meer of is pijnlijk en de geen-interesse-meer- partner weigert er iets aan te doen. Of als juist alles geprobeerd is, niets werkt en de partner die geen seks wil heeft het opgegeven.

Of: kinderen, werk, geen tijd, te moe wordt vaak genoemd. Je wilt je geliefde geen pijn doen en eenmaal gezegd is gezegd dus hou je voor je dat je hem/haar niet (langer) aantrekkelijk vindt. Als  je weet dat een open relatie een dealbreaker is,  begin je daar niet over en dus doen partners soms liever alsof ze ‘er aan werken’ dan de waarheid vertellen.   

Hij houdt van haar, zij van hem en samen houden ze van hun kinderen en hun thuisbasis en ze zijn in therapie. Zelden krijgt de andere vrouw/man krediet voor het redden van een relatie terwijl hij/zij dat wel doet. Jullie kunnen het weer oppakken en hij kan van jou houden om de seks, om wie je bent en wat je samen hebt.

Maar het is niet aan jou te oordelen over de oprechtheid van zijn vrouw. Je hebt haar nooit ontmoet, ze heeft je niets aangedaan en verdient het voordeel van de twijfel. Haar gevoelens voor hem zijn waarschijnlijk net zo gecompliceerd en tegenstrijdig als de jouwe en houdt zij net zoveel of nog meer van hem dan jij. Hmmm.

Het goede nieuws (!) is dat er andere mannen/vrouwen op de wereld zijn om uit te kiezen om openlijk van te houden en samen verder mee te gaan. Miljarden.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.