Hij wil kinderen, zij niet.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriend wil dolgraag een gezin, maar ik heb nooit een kinderwens gehad. Ik zie op tegen de aanslag op mijn lichaam en tegen de verantwoordelijkheid. Bij mij thuis kwam de zorg voor de kinderen neer op mijn moeder, die veel heeft moeten inleveren.
De mooie, gezonde en lieve droomkinderen van mijn vriend komen tussen ons in te staan. Hij houdt van mij en ik van hem en we willen elkaar niet kwijt. Hij heeft zelfs geopperd zijn vaderwens te vervullen met een lesbisch stel. Maar om deeltijdmoeder te worden van een kind dat niet van mij is zie ik ook niet zitten. Ik weet niet hoe we hier uit komen. Asjeblieft, help!

Beste Geen Kinderwens: Hartverscheurend deze vraag. Dit is geen discussie die je kunt winnen met goede argumenten, hier is geen goed of fout, dit zijn fundamentele onverenigbare basisbehoeften. Omdat je van iemand houdt, hoeft je nog niet te houden van een leven samen en daarom, erken elkaars verlangens en uit liefde, laat elkaar los. Stel je eens voor hoe het zou zijn als jij, om de relatie te redden, tegen je zin toch een kind zou krijgen. Jij de volgende 18 jaar depressief en je vriend, zonder jouw volle inzet, min of meer een alleenstaande ouder. Of andersom: net zo verdrietig als hij zijn diepgevoelde kinderwens op zou geven om de relatie te redden. Twee voedingsbodems voor rancune waar jullie liefde niet tegen bestand zal zijn.

Misschien denk je dat als hij echt van je zou houden hij zijn kinderwens op kan geven om jou te behouden, maar het is niet eerlijk om zijn verlangens zo te willen ombuigen. Net zomin mag hij verwachten dat jij omdat je zoveel van hem houdt hem een kind zou moeten schenken. Dit gaat eindigen in twee gebroken harten die elkaar los moeten laten om de kans te krijgen een gelijkgestemde partner te vinden.

What becomes of the brokenhearted? Er is altijd een kleine kans dat jullie wel/geen kinderwens verandert na verloop van tijd. Als je allebei dan een andere relatie hebt die het niet haalt bij wat jullie nu hebben, is er wellicht een weg terug te vinden naar elkaar (lieve lezers, hoe hoog schatten júllie die kans in?) Laat het over aan de goden, die zijn gek op geregel, geritsel, verrassingen en ja, ook teleurstellingen.