Het knaagt aan me. Na zo’n lange vriendschap niet eens een ‘uitmaakgesprek’.

Wills Langedijkcolumn

Plotseling ‘geghost’ door hartsvriendin

Beste Wills: we zijn al 38 jaar bevriend. In die jaren kregen wij allebei kinderen, ging zij scheiden, werd ik weduwe, deelden we elkaars lief en leed. Tweemaal, niet lang geleden, samen op vakantie, wat heel gezellig was. Sinds het najaar blijven kaarten, appjes en een verjaardagscadeautje onbeantwoord. Op mijn laatste kaart heb ik gevraagd mij tenminste uit te leggen waarom en als ze het contact wil beëindigen, zal ik dat respecteren, hoe erg ik het ook vind. Weer niks. Het knaagt aan me. Na zo’n lange vriendschap, niet eens een ‘uitmaakgesprek’. Wills?

Beste Ghostbuster: Je komt er niet achter wat er gebeurd is, omdat er.…niets gebeurt. Alsof je met een spook te maken hebt. Je voelt haar nog wel maar ze is er niet meer. Iemand afwijzen of conflicten aanpakken, kan ongemakkelijk zijn. Door te verdwijnen omzeilt ze potentiële ruzies of meningsverschillen. Jij,    geghost, blijft in verwarring achter, begrijpt niet wat er mis is gegaan en worstelt alleen verder.   

Ghosten is onvermijdelijk als verder praten geen zin heeft of gevaarlijk wordt. In alle andere gevallen verdient iedereen een laatste woord, al is het maar: “Neem geen contact met me op. Ik zal niet reageren”. Het is lafhartig om mensen te laten raden waar hun vriendin/partner/familielid gebleven is en waarom contact niet mogelijk is. Zeg íets. ”We hebben zo vaak over (specifieke klacht) gesproken, en er is niets veranderd. Ik ben er klaar mee.” Of: ”Ik ben kwaad omdat je me hebt laten zitten na alles wat ik gedaan heb”. Iets, wat dan ook.

Wees nu eerlijk tegen je voormalige vriendin die je plots, zonder tekst en uitleg heeft laten vallen: “Ik wil je laten weten gekwetst te zijn door jouw gedrag, dat je me zó hebt gedumpt. Ik wil het achter me laten en verder gaan met mijn leven, maar je weigering om te communiceren waarom je de vriendschap hebt beëindigd, maakt het moeilijker. Het zij zo.” En dan, ja – loslaten.

Mijn ‘educated guess’ – voor wat het waard is – is dat zij (niet jij) iets onethisch of diep beschamends heeft gedaan, dat ze liever wil begraven dan het onder ogen zien.

Here’s looking at you, kid.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel