Eerste hulp bij een gebroken hart

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Vóór mij heeft mijn vriend een jarenlange relatie gehad met een vrouw die hij aanbad. Op zeker moment is ze vreemd gegaan en heeft ze voor die ander gekozen. Hij is daar kapot van geweest en ik merk nog elke dag dat hij twijfelt of hij zich voor mij open moet stellen en te vertrouwen in de toekomst.
Laatst vroeg hij mij te beloven hem nooit zo te kwetsen als zijn ex heeft gedaan. Ik zal er alles aan zal doen zijn vertrouwen niet te beschamen maar er zijn zoveel factoren waar ik geen invloed op heb dat het niet realistisch en eerlijk is dit te beloven. Nu twijfelt hij aan mijn bedoelingen. Wat kan ik zeggen?

Beste Nieuwe Vriendin: Het is zinloos iets te beloven waar je je niet aan kunt houden. Je kunt beloven dat je eerlijk tegen hem zult zijn, maar niet dat jouw gevoelens voor hem nooit zullen veranderen. Je kunt niet beloven dat je geen mens zult zijn en het leven is lang.

Wat opvalt is zijn vraag om aandacht voor zijn ‘gebrokenhartepijn’ en dat dit zo bovenaan staat. Wat nog meer, vraag ik me af? We zijn allemaal ‘special snowflakes’ natuurlijk, maar welke levende ziel heeft niet als een zombie met zijn/haar gebroken hart rondgelopen, ondergedompeld in de giftige cocktail van verdriet en rouw, hopeloosheid, kwaadheid, zelfkwelling en depressiviteit? Met support, hard werken en goed voor jezelf zorgen komen de meeste mensen er na verloop van tijd wel overheen.

Helaas -anders dan in de film- zijn er geen garanties voor het helen van gebroken harten. Als je er niet overheen komt, niet los kunt laten, niet om kunt gaan met tegenslag of wat dan ook, ben je óók nog eens een loser. Maar over een verlies heen komen ligt niet altijd binnen je macht en ermee leven is alleen maar dán falen als het je ervan weerhoudt een actief, genereus leven te lijden: een gebroken hart bestempelt je niet tot een gebroken mens. Accepteer dat en complimenteer jezelf voor de moeite die je doet om door te gaan met je leven in plaats van zitten wachten tot je gebroken hart weer heel is.

Er zijn mensen die door hun pijnlijke ervaringen juist empathischer worden en voortaan begripvoller met anderen omgaan en zich beter kunnen inleven. Misschien is het nog niet bij jouw vriend opgekomen dat we allemaal kwetsbaar zijn en allemaal hopen liefdevol behandeld te worden. Onthoud dat en wees vooral niet bang.

Zou je zoiets willen zeggen?

www.beter-samen.nl: Eerste hulp bij een gebroken hart.