Een intimiteitsvacuum oplossen

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man is vreemdgegaan met iemand van zijn werk. Ik kwam er achter omdat ik toevallig op zijn telefoon keek. Hoe klassiek. Hij zegt dat het hem spijt, maar ook dat het niet gebeurd zou zijn als wij meer seks zouden hebben. Lekker makkelijk om mij de schuld te geven. Hij vond appen met deze collega heel spannend en van het een kwam het ander. Ik zou hem willen vergeven en weer gewoon verder willen gaan maar ik vertrouw hem niet meer en controleer, achter zijn rug om, wat hij doet. Hoe gaan anderen hiermee om en hoe krijgen we weer een liefdevolle relatie?

Beste Bedrogene: Soms lukt het anderen een manier te vinden om elkaar te begrijpen en dat heeft niets te maken met elkaar de schuld geven of bespioneren. Er is weinig goeds aan wat jouw echtgenoot heeft gedaan vooral niet als hij er ook nog over gelogen heeft gedurende een langere periode. Er zat voor hem niet veel anders op zijn diepe spijt te betuigen nadat jij het had ontdekt. Maar zelfs de meest ondoordachte en afkeurenswaardige gedragingen kunnen voortkomen uit een terechte klacht. Nu klinkt het alsof hij zijn onvrede gebruikt om verantwoordelijkheid te ontlopen; ‘you made me do it’, en dat is misschien nog wel erger dan het overspel zelf. Ik moest hierbij denken aan Marco Borsato, die niet gewoon vreemdging, maar ‘een intimiteitsvacuüm oploste’. Ja, mooi gevonden van hem.

Dat neemt niet weg dat er ondanks alles redenen voor hem zijn om zich verwaarloosd te voelen. Je zegt niets over of jullie het gehad hebben over jullie seksuele leven en of jij naar hem geluisterd hebt of hem hebt afgepoeierd of genegeerd voordat hij ging appen en je weet wel met zijn collega. Niet dat het overspel dan deugt, maar het kan verzachtend zijn. Intimiteit of seks gaat vaak kopje onder in de dagelijkse sleur en zeker met kleine kinderen komt het nogal eens voor dat vrouwen weinig zin hebben en mannen zich tekortgedaan voelen. Ook hoe klassiek.

Door bij voorbaat al te concluderen dat jouw man egocentrisch en opportunistisch is (zou kunnen) in plaats van samen te praten, te onderzoeken en te begrijpen, verklein je de kans op verzoening. Ga dus niet voor Sherlock spelen om erachter te komen wat er aan de hand is, maar tracht open te staan voor zijn kant van het verhaal.

Het lijkt alsof jullie allebei gehoord willen worden. Terecht. Wees moedig, al is het moeilijk, en laat hem weten dat je er klaar voor bent naar hem te luisteren. Dat is de eerste stap naar het repareren van deze relatie fractuur. Dan zal wel blijken of hij ook naar jou kan en wil luisteren. Misschien niet, maar ik moedig je aan het er op te wagen.

Note to self: Bestseller schrijven over vreemdgaan.

www.beter-samen.nl Voor de nog niet gevoerde gesprekken.