Echtgenote ontmoet minnares

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man heeft een paar jaar geleden een affaire gehad met een van zijn toenmalige medewerksters. Ik ben daar toevallig achter gekomen. Omwille van ons gezin en onze zaak, en omdat hij spijt had en mij beloofde dat het nooit meer zou gebeuren, ben ik eroverheen gestapt, maar vergeten ben ik het niet. Zij is inmiddels getrouwd en woont een paar dorpen verder. Ze zit in de lokale politiek en profileert zich als het toppunt van betrouwbaarheid. Jaja. Ze was oud genoeg om beter te weten. Ik vraag me af of ze haar huidige partner verteld heeft over haar affaire. Als ik haar toevallig tegenkom lacht ze schijnheilig en hoor ik haar denken: ‘Als ze eens wist wat ik allemaal achter haar rug om met haar man uitgespookt heb.’ Is het verkeerd om er iets over te zeggen?

Beste VrouwVan: Je weet niet precies wat ze gedaan heeft en of haar man op de hoogte is. Je weet niet wat ze denkt of voelt. Ze zou zich weleens kunnen schamen en als ze jou tegenkomt en denken: “Wat heb ik daar een spijt van.” Ze kan het hebben opgebiecht aan haar man en hij zou van haar kunnen houden om haar eerlijkheid. Als dat zo is, verdient deze vrouw jouw minachting niet.

Ze kan ook een kwaadaardig liegbeest zijn dat jou belachelijk maakt. Ook dan verdient ze jouw minachting niet, want die zal geen doel treffen. Een gewetensvolle vrouw zal zich bezwaard voelen ook zonder jouw hulp, een gewetenloze vrouw ook met jouw hulp niet. Jou rest dan de teleurstelling omdat je er geen steek mee bent opgeschoten. Erger nog: je hebt jezelf naar beneden gehaald door je boosheid de vrije loop te laten. Ik snap dat je je het slachtoffer voelt, maar daarom meer slachtoffers maken – haar echtgenoot bijvoorbeeld – heeft nog nooit iemand die iets aangedaan is (handopsteken wie niet?) iets opgeleverd. Kijk en huiver naar Griekse tragedies, Shakespeareaans drama, The Sopranos of de bijbel.

Accepteer dat je meegesleurd wordt door emoties als je haar tegenkomt maar weet dat je boosheid meer naar de achtergrond zal raken. Je kunt eraan bijdragen dit proces te versnellen door als je haar tegenkomt en denkt: “Wat ben jij een naar mens”, deze gedachte te neutraliseren met je ademhaling. Adem diep in, adem weer uit en blaas haar weg uit je systeem. Herhaal. Simpel, maar het werkt.

Hoe is ondertussen de relatie met je man? Je bent eroverheen gestapt, maar heb je hem die affaire echt vergeven? Vertel hem over jouw verdriet als je dát nodig hebt. Of stap uit een ongelukkige relatie als dát het geval is. Wees trots op jullie gezin, de zaak of het redden van jullie relatie die het waard is gebleken te redden, als dát het geval is. Als je blijft geloven in je eigen waarden en normen, conflicten en trammelant uit de weg gaat en besluit wat te doen met de keuzes die je hebt, ga je de best mogelijke deal sluiten, VrouwVan. Met jezelf.

www.beter-samen.nl To be or not to be, that’s the question.