Durf te vragen.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik heb meegedaan aan een routineonderzoek borstkanker. Een week daarna werd ik gebeld met het verzoek om naar het ziekenhuis te komen ‘voor verder onderzoek’. Ik appte mijn man dat ik die middag langs zou gaan bij de huisarts. Hij appte terug: ”Bel me als je nieuws hebt”.

Ik was teleurgesteld dat hij niet aanbood met me mee te gaan. Het was op een vrijdagmiddag en hij maar een paar uur van zijn werk hoeven te missen. Overigens is hij een hele liefdevolle echtgenoot. Wills?

Beste Vragen: Dus hij is een liefdevolle echtgenoot die luid en duidelijk wil horen dat jij wilt dat hij meegaat. Daar lopen er nogal wat van rond.  Ook zijn er genoeg mensen zijn die liever alleen naar zo’n afspraak gaan en ervan uitgaan dat dit ook voor anderen zo is.  Of hij bleef rustig om geen paniek te zaaien? Bij twijfel, schrijf het toe aan de verschillen tussen mensen.

Als je echt iets wilt, vraag er om. “Ik ga vanmiddag naar de huisarts. Wil je mee? Zou me helpen”. Zelfs nog: “Neem je niets kwalijk als je niet kunt. Fijn als het wel kan.” 

Alleen toen we in de baarmoeder zaten wisten anderen wat we nodig hadden zonder dat we er om hoefden te vragen. Zodra we kunnen communiceren is het aan ons te zeggen wat we willen. Helaas blijven we liever veilig in onze cocon omdat we bang zijn dat anderen ons behoeftig, kinderachtig, arrogant of stom zullen vinden. En zo laten we het beste -spannend! – aan ons voorbij gaan. In Erasmus’ opbeurende “Lof der Zotheid” (1509) prijst de godin Zotheid haar weldaden. Dankzij haar worden de zotten vrolijk en gelukkig en de wijzen somber en ongelukkig. Hij spaart zichzelf niet en ondanks zijn geleerdheid is hij onhandig en verlegen, maakt blunders, is bijgelovig en gaat zijn gevoel met hem op de loop. Omarm je gebreken, zegt hij, normaal willen zijn maakt je timide en klein. Iedereen is gek op z’n eigen manier, en die paar  blunders en afwijzingen maken echt niet meer uit. Integendeel, je gaat steeds meer op Erasmus, een van de grootse denkers uit de Nederlandse geschiedenis, lijken.  

 Hoop dat de onderzoeken goed voor je uitpakken.

www.beter-samen.nl Vanaf 1 nov óók praktijk in Bergen op ma-di-wo.