Driftkikker. He, dat ben ik!

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ben zo’n driftkikker waar je het over had vorige week. Gestrest, perfectionistisch en opvliegend. Eens in de zoveel tijd ontplof ik thuis en scheld ik, tegen de huisregels in, alles bij elkaar, ook in het bijzijn van de kinderen en mijn vrouw. De dag erna schaam ik me en ben ik stil. Wat kan ik zeggen?

Beste Driftkikker: “Sorry, ik zit fout. Geen excuus. Ik had me moeten beheersen, dat verdienen jullie”.
Wensen dat je jezelf altijd in de hand hebt is niet realistisch. Wees een voorbeeld voor je kinderen en laat zien dat uit de bocht vliegen niet iets is waarover gezwegen moet worden en dat jullie ook van elkaar kunnen houden op slechte momenten.
De huisregels gelden voor iedereen en het is belangrijk dat kinderen ervaren dat ouders recht toe recht aan hun tekortkomingen opbiechten. Fouten maken is voor iedereen niet een kwestie van áls, maar wanneer, en ontkennen, schuld verschuiven of toedekken maakt het alleen maar erger. Neem jezelf wel serieus en doorbreek de cirkel van stress negeren, negeren, negeren, uitbarsting, stilte. Vraag je partner om hulp. “Stress negeren tot ik in woede uitbarst is voor de kinderen en voor jou niet acceptabel. Ik wil dat niet meer. Wil je me daarbij helpen?”.

Als je (te) vaak flipt op moeilijke momenten kun je je niet blijven verontschuldigen maar zul je -liefst in samenspraak met een ervaren therapeut- dieper naar de oorzaken van je stress moeten graven.
Ontevreden over je leven? Sla een ander pad in. Uitstelgedrag, angstig en paniekerig? Zie je demonen in de ogen en werk aan ontspanning.
Kijk eens naar de mensen om je heen. Kruipen ze voor je? Vermijden ze je? Steeds dezelfde discussies? Luister je naar feedback of hoor je de stilte van het kerkhof? Aan jou de keus om te flippen of op aardige toon, voordat het te hoog oploopt, te zeggen wat er voor jou niet werkt zo.
Het gaat om conflicten oplossen, niet om gelijk krijgen of anderen de les te lezen. Wie wil zich de rest van zijn/haar leven buitengesloten, eenzaam, onbegrepen en gestoord voelen? ‘The Times They Are A-Changin’. Luisteren en je gedrag aanpassen betekent niet dat je gek bent. Juist niet.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.