De zaak netjes tegen slordig

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriend en ik kennen elkaar nu bijna 5 jaar en wonen 1,5 jaar samen. Hij is heel schoon en netjes en ik ben, eerlijk toegegeven, een rommelkont. Hij wist dit voor we gingen samenwonen – hij heeft mijn vroegere woning gezien! – en toen vond hij het niet erg, zelfs charmant. Voordat we gingen samenwonen heb ik het met hem over ons verschil in stijl gehad. Hij zei dat we daar wel uit zouden komen. Maar het begon al met het inrichten van onze nieuwe woning: alles moest strak en geordend zijn en nu, 1,5 jaar, later klaagt hij steen en been over de troep die ik maak. Ik probeer echt niet te veel te laten slingeren, maar ik zit nou eenmaal niet zo in elkaar dat ik direct alles opruim en schoonmaak. Ik voel dat hij erop let en dat geeft spanning. Hij is boos omdat hij vindt dat ik geen moeite doe en ik ben boos omdat hij toch wist waar hij aan begon en ik niet degene wil zijn die moet inleveren. We willen graag verder met elkaar maar dit is wel een groot ding. Een werkster kunnen we niet betalen. Wie heeft er gelijk?

Beste Rommelkont: Ha, ik mag hier voor rechter spelen? Heerlijk.
Goed. Hij is fout omdat hij de regels van het spel al spelende veranderd heeft terwijl hij wist waar hij aan begon. Daar. Als hij zich dit realiseert zal jouw troep hem niet meer ergeren. Dream on.
Jij op jouw beurt stelt iets ter discussie dat er op dit moment niet toe doet. Jij bent ook fout door het over eerlijk en inleveren te hebben terwijl de afwasmachine uitgeruimd moet worden en de wasmand overvol zit.

Ja, jullie begonnen vol goede moed, maar de praktijk bleek anders. Jouw vriend dacht hij tegen je rommel kon, maar dat kan hij niet, en jullie wonen nu al samen. Het is geen kwestie van goed of fout, van wel of niet gelijk hebben. Waar jullie naar toe moeten is een door jullie beiden gedragen praktische oplossing vanuit de acceptatie dat jullie geen van beiden gaan veranderen. Dus óf je bedenkt een methode waar jullie allebei mee kunnen leven, bijvoorbeeld dat hij achter jou aan opruimt en het huis schoonmaakt en jij kookt en/of de boodschappen doet en/of andere klusjes die niets met schoonmaken te hebben, óf je schraapt het geld bij elkaar voor een werkster, óf jullie gaan op liefdevolle wijze ieder je je eigen weg. Dat is mijn uitspraak en zo zit het.

Judge Wills heeft gesproken in de zaak netjes tegen slordig. Volgende zaak.

Voor al uw kwesties: www.beter-samen.nladvertentie