De tijdbom tikt: sloffen, smakken, slurpen.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vrouw is gevoelig voor geluiden en ik ben de pineut. Ze ergert zich aan hoe ik door het huis slof, mijn neus ophaal, thee drink, smak als ik een appel eet of op haar plek aan tafel ga zitten. Tijdens het eten moppert ze over dat ik mijn kaken niet zo hard op elkaar moet zetten en dat ik het doe om haar boos te maken. We hebben steeds vaker woorden en ook steeds vaker ‘zwijgstront’, waarbij ze lijkt te wachten tot ik een verkeerd geluid maak. Ten einde raad heb ik gezegd dat als het echt zo erg is ze dan maar niet bij me moet blijven omdat ik het niet langer aankan zo op m’n tenen lopen. Ze wil niet in therapie. Wills?

Beste Slurper: Naar de huisarts, samen. Wellicht is er sprake van misofonie: overgevoeligheid voor menselijke geluiden die ongewild en onbewust heftige reacties (lees: walging, woede of afkeer) oproepen. Of van meerdere stoornissen tegelijk. Misofonie is vaak een bron van conflict, kritiek en pijnlijke kwetsuren voor beide partners. De overgevoelige controlefreak tegenover de gemene egoïst. Er is geen tovermiddel voor, maar er zijn wel behandelingen om ermee te leren omgaan. Dat moeten jullie dan wel willen (en inzien).

“Just one more thing”, zei de stuntelige en verstrooide detective Columbo met een schuine blik tegen de verdachte. We hebben de stoelenkwestie nog. Waarom ga jij (nu ineens?) op haar plek aan tafel zitten? Mijn ouders hadden ook allebei een eigen makkelijke stoel. Daaromheen lagen hun eigen spullen en dat was hún plek. Slurper, leg uit waarom jij op háár plek gaat zitten?

Jullie klinken allebei zo ongelukkig. Niemand zou zijn/haar waardigheid en geestelijke gezondheid op moeten offeren aan dagelijkse vernederingen zoals deze, daar is geen enkele reden of excuus voor. Ga naast het consult bij de huisarts ook op zoek naar een therapeut die jullie kan helpen bij het stoppen van de ‘blame and shamegame’. Maak voor deze keer expres veel kabaal. Sla gerust op de grote trom; als er geen bereidheid is bij jullie allebei om je te laten behandelen voor iets waar jullie allebei zo onder lijden én wat het behoud van de relatie kan betekenen, wordt het tijd voor een mediator. Tik tik tik tikt de tijdbom.