De open relatie

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man (43) en ik (39) kennen elkaar zeven jaar en zijn drie jaar geleden getrouwd. Sindsdien gaat het bergafwaarts. De aap kwam uit de mouw toen we over scheiden spraken; mijn man wil bij mij blijven, en óók met andere vrouwen naar bed. Ik kan me geen leven zonder hem voorstellen, dus hebben we nu een open relatie. Ik heb een paar seksuele contacten met mannen gehad, met wisselend succes.
Diep in mijn hart ben ik liever monogaam, maar als ik om me heen kijk naar andere relaties vraag ik me af of monogamie een achterhaald begrip is. We lopen allemaal de kans om van meerdere mensen (tegelijk) te houden gedurende ons lange leven, met als gevolg scheidingen (seriële monogamie), geheime affaires, betaalde seks en porno. Of gewoon eerlijk een open relatie, zoals wij nu hebben. Wat zeg jij hierover, Wills?

Beste Liefst Monogaam: Voor elk wat wils, zeg ik. Monogamie, meerdere liefdes tegelijk of na elkaar gezien onze lange levens, voor mij heeft iedereen gelijk. Ook als je vindt dat het niemand wat aangaat wat je samen afspreekt. Kijk anders eens nieuwsgierig mee naar Anne+ op Netflix. Dan zie je hoe het er aan toegaat in hip hedendaags Amsterdam, in de wereld van twintigers -homo, lesbisch, binair of alles er tussen in zit- die polyamoureuze relaties hebben.

Waar het goed fout gaat met monogamie is als één van beiden, in het geheim, de afspraken overschrijdt, in de verwachting de relatie zo in stand te kunnen houden. Wishful thinking: geheimen veranderen de dynamiek en energie die naar buiten gericht is, verzwakt de primaire relatie. Door te kiezen voor de extra’s buiten de relatie, verandert de status quo binnen de relatie en andersom, tenzij de keuzes onderdeel gemaakt worden van de relatie zelf. Dus: praat erover met elkaar. Wees moedig, zeg wat je wilt, zie onder ogen wat je voelt en deel dat. Het is vanuit deze intimiteit dat relationele wensen en verlokkingen buitenshuis een plek kunnen krijgen.

Open relaties kunnen geweldig zijn. Of vreselijk. Als je man gelukkig is, en jij ook, en zijn contacten en die van jou ook, dan is dat geweldig, Maar als jij of je man na het openen van jullie huwelijk dat niet zijn, dan moet het huwelijk weer gesloten worden, of jullie gaan uit elkaar, want niemand zou tegen zijn/haar zin akkoord moeten gaan uit angst voor verlies. Zou je willen dat hij helemaal voor jou gaat? Geef dat toe, alsjeblieft. Vraag het hem. Accepteer het als het niet zo is want trouw is niets waard als je het moet eisen. Geef hem dan zijn vrijheid terug: ‘Dááag’.
Je hebt zelf al gemerkt dat je man niet de laatste en enige man op aarde is.

www.beter-samen.nl