Crisis in ons samengestelde gezin dankzij Facebook

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Crisis in huis dankzij Facebook. Mijn man en ik (48) leerden elkaar kennen toen we allebei gescheiden waren en met onze vijf (bonus)kinderen vormen we nu alweer zes jaar een redelijk harmonieus samengesteld gezin. We hebben vanaf het begin onze financiële zaken gescheiden gehouden. Begin dit jaar vroeg mijn oudste stiefdochter haar vader geld voor een rondreis door Mexico, wat hij geweigerd heeft. Mijn eigen dochter, ongeveer even oud, had voor haar werk een auto nodig, dus heb ik haar een flink bedrag gegeven. Ze bedankte hiervoor op Facebook, dat las stiefdochter die ons onmiddellijk verontwaardigd belde waarom en hoe. Stiefdochter is boos op mij omdat ik blijkbaar zoveel geld heb zonder dat zij iets krijgt en haar vader is boos op mijn dochter vanwege haar post op Facebook. Mijn man en ik ruziën over wiens dochter hier de fout in is gegaan. De meisjes zijn ook boos op elkaar en de andere kinderen kiezen allemaal een kant. Hoe komen we hieruit?

Beste Trouble in Paradise: Hoe zeg ik dit zonder ruzie te krijgen. Is dit Facebook aan te rekenen? Zeker niet: jullie kinderen misdragen zich dan wel, maar ze hebben deze shitshow niet veroorzaakt. Dat hebben toch echt jij en je man gedaan, door niet eerder aan de kinderen duidelijk te maken dat jullie financiën gescheiden bleven. De waarheid ligt op straat dankzij Facebook, en zie nu maar eens de brokken te lijmen.

Als jullie het werkelijk acceptabel vinden dat jouw dochter geld krijgt en zijn dochter niet – ik vind daar wel wat van maar het is jullie keuze – wees dan op zijn minst duidelijk, vooral tegen je stiefdochter: “We hebben vanaf het begin besloten om onze financiën gescheiden te houden, dus niet meebetalen aan jouw wereldreis is jouw vaders besluit en mijn financiële hulp aan mijn dochter is mijn besluit.”

Dit voorval lijkt mij dé aanleiding om met je man te bespreken of de door jullie getroffen regeling niet te rigide is voor een samengesteld gezin. Hoe harmonieus en samengesteld ben je als gezin, als er altijd een (financiële) tweedeling zal zijn? Er zijn nog andere kinderen en er komen meer van dergelijke beslissingen en daaruit volgende ruzies. Soms kost geld gewoon teveel.

Beter-samen.nl  Amsterdam, Heiloo en Texel.