Communicatieprobleem

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ons huwelijk is niet in gevaar maar we moeten echt iets doen aan onze communicatie. Maar hoe vinden we een goede relatietherapeut? Ik ken niemand die er eentje heeft (gehad) en ik kan moeilijk navraag doen in onze kennissenkring, want dan denken ze meteen dat we problemen hebben. Ik ben in verwachting van onze tweede en wil deze vraag ook niet voorleggen aan onze huisarts of aan de vroedvrouw, want daardoor krijg je ook een stempel. Hebben we eigenlijk wel een relatietherapeut nodig? Of moet ik gewoon een gokje wagen op google?   

Beste Zoekster: Dus omdat je je zorgen maakt over hoe iedereen over jullie denkt, loop je liever het risico op goed geluk op internet een incompetente therapeut te kiezen. Het is blijkbaar belangrijker voor je dat jullie een gelukkige indruk maken, dan dat jullie werkelijk gelukkig zijn.

Dat is een communicatieprobleem pur sang. Om een boodschap over te brengen, moet je kunnen zeggen wat je voelt. Dat betekent ook moeilijke dingen kunnen zeggen zoals: ‘we hebben hulp nodig.’ Je huisarts en de vroedvrouw of consultatiebureau zijn erin getraind je te helpen en je vraag vertrouwelijk te behandelen. Het is niet aan hun om over jullie te oordelen, en als ze dat toch doen dan zou het zomaar positief kunnen zijn. Want jullie nemen je huwelijk en gezinsleven serieus. Naast een veilige omgeving, goede verzorging en liefde is een van de belangrijkste dingen die je je kinderen kunt geven een voorbeeld van hoe liefhebbende ouders zich gedragen. Zet het uit je hoofd dat je aan het perfecte plaatje moet voldoen, wees moedig, zet door en vraag om wat je nodig hebt. Ik hoop dat je me weet te vinden.