Beste Wills: kunnen we het weer een keertje over sex hebben?

Wills Langedijkcolumn

Het lijkt alsof mijn vrouw er geen interesse meer in heeft. Ik wil er niet over beginnen omdat ik vrees dat ze me afwijst. Omdat ik snurk (grenst aan apneu) hebben we gescheiden slaapkamers. Dat is prima want zij is een lichte slaper en heeft haar slaap nodig. Terugkijkend is geen seks hebben er vorig jaar ingeslopen net als de kilo’s die we allebei zijn aangekomen. Moet ik me zorgen maken of is dit normaal? 

Beste Apneu: ‘Normaal’ is een programma op mijn wasmachine en alles wat jullie willen. Je zegt verder niets over de relatie maar de context is belangrijk want niets gebeurt in een vacuüm. Hoe is het om samen te leven, jullie emotionele verbinding en haar gezondheid? Nu weet ik slechts dat jullie elkaar al langer niet meer aanraken, kilo’s aankomen, daar niet over praten en jij na een jaar toestemming vraagt om je zorgen te mogen maken.

Gaat dit over alleen seks of ook over het contact kwijtraken met je lichaam? Ik begrijp je schroom om het er over te hebben want praten en seks is een uitdagende combinatie; verlangens kunnen erdoor afkoelen of juist opwarmen. Bewegen is emotie dus waarom niet haar uitnodigen iets leuks, fysieks (niet seksueels) te doen. Hoe lang is het geleden dat jullie gewandeld, gefietst, gezwommen of gedanst hebben? Demonen verafschuwen frisse lucht; schud je lichaam uit de winterslaap, laat je bloed stromen en doorbreek de sleur. Ontdooit het een beetje, kies goedgemutst een rustig moment om te zeggen hoe je haar mist. Dat je haar nog steeds heel aantrekkelijk vindt en kwalijk dat seks uit jullie leven verdwenen is. Dat je niet wist hoe er over te beginnen omdat je er geen druk wilde uitoefenen of te dwingend zijn. Des te langer je wachtte, des te moeilijker het werd er over te beginnen.

Groter gevaar voor jou dan afwijzing is dat je een jaar lang nog geen piep gegeven hebt en je verlangens en behoeftes voor je gehouden hebt.  Mijn gestapelde ervaring en intuïtie zeggen dat er bij jou- Prins die Doornroosje liefdevol, respectvol, duidelijk, wakker wil kussen- nog wel meer is wat gehoord, gezien en begrepen wil worden. Call to action: mail me. Antwoord per kerende post. Beloofd.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.