Afspraak is afspraak

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Met 3 alleenstaande vriendinnen (allemaal 50+) zouden we een weekje vakantie vieren in Schoorl. Ik heb op internet een caravan gevonden en gehuurd en tochtjes in de omgeving gereserveerd, zoals de stoomtram Medemblik-Hoorn en varen in Alkmaar. Ik heb alles voorgeschoten. Een paar dagen voor vertrek heeft één van de vriendinnen afgezegd omdat haar vader, die in Frankrijk woont, op sterven lag en zij  stante pede naar hem toe moest. Toen ik en mijn andere vriendin haar vroegen haar deel van de kosten te betalen, weigerde ze dat onder het mom van dat ze sowieso niet mee zou gaan met de ‘uitjes’ en dat ze ook al kosten moest maken voor haar reis naar Frankrijk en of we begrepen dat ze daarom niet kon meebetalen aan de huur van de caravan. Heel vervelend voor je, zeiden wij, maar afspraak is afspraak en of ze gewoon haar deel wilde betalen. Nu heeft ze de vriendschap opgezegd! Wat te doen, ze woont bij mij om de hoek!

Beste Afspraak is Afspraak: Niks ‘onder het mom van’, je vriendin heeft een punt. Ze vraagt om jullie begrip, en dat verdient ze ook.  Dames, jullie vriendin heeft binnenkort te maken met het overlijden van haar vader. Ja, ze heeft afspraken gemaakt maar het overlijden  van een naast familielid is over het algemeen een aanvaard excuus. Dit is wat jullie hadden moeten zeggen: ‘Wat erg voor je. We zullen je missen. Maak je geen zorgen over de caravan, en laat ons weten of er iets is wat we voor je kunnen doen.’

Goed, jullie moeten nu met z’n tweeën opdraaien voor de kosten, maar daar staat tegenover dat jullie ook meer ruimte hebben in de caravan. De reserveringen voor de uitstapjes kun je nog wijzigen. Soms, als je aardig wilt zijn, offer je iets voor vrienden op. Ik lees in je vraag nergens: ‘We vinden het zo erg voor haar, en zouden graag haar deel willen betalen als we dat zouden kunnen.’ Blijkbaar kunnen jullie de kosten wel opbrengen. Jullie vinden het niet erg voor haar, alleen maar voor jezelf en veel verder dan plichtmatig enig meegevoel tonen zijn jullie niet gekomen. Vriendinnen?

Als jullie inzien dat jullie tekortgeschoten zijn in jullie vriendschap en er echt spijt van hebben, ga dan naar haar toe en maak haar je oprechte excuses. Of ze het aanvaardt kan ik niet garanderen, maar het is het enige juiste wat je nog kunt doen.

Eerlijk gezegd: als ik deze vriendin was geweest, zou ik mijn deel hebben betaald en verder alle contact met jullie hebben verbroken. Maar dat terzijde. Just saying.