Mag ik ook wat?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vrouw en ik doen vaak de boodschappen samen. Zij vraagt mij dan geregeld om iets wat ik gepakt heb terug te zetten, terwijl zij zelf een soortgelijk product, maar dan door haar gekozen, in het karretje legt. Ik protesteer niet, omdat ik in de winkel geen scène wil, maar het irriteert me mateloos. Ik heb tijdens een therapiesessie tegen haar gezegd dat het kleinerend voor me is en dat het typerend is voor hoe ze mij ziet, nl. als een klein kind.

Dat heeft niet geholpen, ze blijft het doen en verwijt mij op haar beurt dat ik overgevoelig ben en haar als een monster afschilder. Is ‘opgeven’ een gezonde strategie, dus gewoon stoppen met samen boodschappen doen? Dan moet ik natuurlijk ook uitleggen waarom.

Beste Shopper: Voordat we bij het gangpad in de winkel komen eerst dit. Dat jullie in therapie zijn zegt mij dat er meer aan de hand is dan de vraag of jij het recht hebt een zak muntdrop uit te kiezen.

Dat ze jou ondanks jullie therapiesessie nog steeds controleert kan betekenen dat je getrouwd bent met iemand die het recht denkt te hebben jou te vertellen wat je moet doen, en die tot nu toe niet in staat is gebleken haar eigen gedrag te onderzoeken.

Je zou, zoals je voorstelt, kunnen stoppen met het gezamenlijk boodschappen doen en haar vertellen waarom, maar dat laat het onderliggende probleem onopgelost.

Sta op je strepen en weiger nog langer gestuurd te worden. Stap over je welgemanierdheid heen die je belet een scène te maken, want die wordt nu misbruikt. Als je gevraagd wordt iets terug te brengen zeg dan rustig en duidelijk: “Ik ben je kind niet”, en laat de zak muntdrop in het karretje. Als ze een scène maakt, – reken er maar op – verlaat dan het gangpad en ga verder met boodschappen doen. Nogmaals: laat je niet koeioneren. Maak dat je mantra voor de spannende momenten in de winkel, aan de keukentafel, in de auto, op vakantie, en zorg ervoor te krijgen waar je als volwassen, verantwoordelijke man recht op hebt: een eigen mening. Wees duidelijk en weiger mee te gaan in haar scènes. Dit is het begin. Ga ook in therapie voor jezelf. Van daaruit zoek je uit waar het met jullie huwelijk heen gaat.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.