Ik ben verliefd op een collega

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ben verliefd op een collega met wie ik veel samenwerk. Eigenlijk hebben we niet zoveel gemeen, het is vooral zijn gevoel voor humor waar ik op val. We zijn allebei getrouwd.  Ik weet dat het te maken heeft mijn thuissituatie. Sinds de baby er is, is mijn man geïrriteerd en kortaangebonden. Ik probeer hem te ontzien – wat niet werkt – en als ik voor mezelf opkom, wordt hij alleen maar bozer. Hij verontschuldigt zich wel achteraf, maar mijn vertrouwen is weg; hij is niet mijn veilige haven. Ik wil mijn best doen ons huwelijk te redden maar help me alsjeblieft om een domme affaire met mijn collega te voorkomen.

Beste Verliefd: Wat jij een ‘domme affaire’ noemt, zal het einde zijn van je leven zoals je dat nu hebt. Een moeilijke thuissituatie ontvluchten kan verleidelijk zijn, maar je krijgt er doorgaans veel nieuwe ellende voor in de plaats. Er zijn manieren om je problemen te ontvlechten zónder explosieven. Bijvoorbeeld door je man te vragen: ”Wat is er veranderd? Wat is mijn rol hierin? Wat kunnen we doen om dit beter te maken?”

Let wel: ook mannen kunnen postnataal depressief zijn. Veel mensen denken dat een depressie zich uit door verdrietig en futloos gedrag, maar ook boosheid kan daarvan een uiting zijn. Vraag je man voorzichtig naar de oorzaak van zijn veranderde gedrag.

Ook jouw verliefdheid zou een postnatale impuls kunnen zijn: de behoefte aan het plezier, de verleiding en het nieuwe van vroeger. Het is niet zo gek dat je valt voor de humor van je collega: humor is persoonlijk en intiem. Je zegt dat je voor je relatie wil vechten maar dat zal pas werken als je man en jij allebei, als individuen, beter in vorm zijn.

Geloof me, dit is heel gewoon. Het is niet niks om de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven op je nemen, en als het zwaar wordt, is het verleidelijk naar escapades te zoeken. Uiteindelijk zal het makkelijker blijken om terug te gaan naar de basis en manieren te zoeken om ‘thuis’ ook echt weer ‘thuis’ te maken. Met rust, meer beschikbaarheid en vooral meer aandacht voor elkaar.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.