Vechtpauze tijdens lockdown.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills. Mijn man en ik zitten in een impasse nadat hij is vreemdgegaan. We hebben een paar sessies relatietherapie achter de rug maar dat is nu tijdelijk stilgezet vanwege de lockdown. Mij heeft het nog niet echt geholpen, want ik heb nog steeds het gevoel dat ik hem niet meer kan vertrouwen. Er is in zijn gedrag niets veranderd. We zitten nu praktisch met elkaar opgesloten en dat maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Mijn man is kribbig en verwijt mij dat ik mijn best niet doe ons huwelijk te redden (lees: hem zijn overspel te vergeven) en het lijkt wel of hij aanstuurt op een breuk. Toen ik laatst probeerde met hem te praten beet hij me toe: “Ga je gang maar en zet de scheiding in werking, want daar ben je blijkbaar op uit.”

Dat is de wereld op z’n kop: híj heeft ons huwelijk op het spel gezet en mij bedrogen. Door mij in de rol van aanstichter van de scheiding te duwen, maakt hij van mij de slechterik. Daar trap ik niet in. Maar wat ik wel moet doen, weet ik ook niet meer. Wills?

Beste Vastzitster: Je zit zo vast als je zelf wilt. Als het beter voor jullie is om te scheiden, dan is het niet zo belangrijk wie de ‘slechterik’ is toch? Zet alles voor jezelf nog eens goed op een rij. Hoe oprecht is de wens van je man om het huwelijk te redden op jou overgekomen tijdens de therapiesessies? Dus stel hem de volgende keer maar de tegenvraag: “Hoe graag wil jij ons huwelijk redden?”

Het is wel duidelijk dat de relatietherapie moet worden hervat. Stel je man anders een ‘gevechtspauze’ voor, zolang de lockdown nog duurt. Jullie komen er samen niet uit, en dit is niet de tijd om impulsief belangrijke beslissingen te nemen. Ja, dat hou je wel vol.

Ik ken de onderliggende problemen in jullie huwelijk niet, evenmin als de patronen waarin jullie vastgelopen zijn. Maar als algemeenheid geldt: als jij vindt dat je huwelijk nog een kans verdient, ga er dan voor. En als je vindt dat het tijd is om te stoppen, sta jezelf dat dan ook toe. Om dat niet uit het oog te verliezen kan individuele therapie je helpen. Vertrouw op jezelf. Dat is mijn gouden regel.