Mijn man is te dik.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills:
Mijn man is te dik. Ik vind hem nog steeds aantrekkelijk, maar ik wil natuurlijk wel dat hij gezond blijft zeker nu in deze surrealistische tijden  de relatie gelegd wordt tussen corona en obesitas. Mijn probleem is dat hij af wil vallen maar ‘t niet doet. Snap je al waar dit heen gaat?  Zelf ben ik op gewicht maar wil best meer aan mijn conditie doen dus stel hem voor samen te wandelen. Gaat niet want hij heeft pijn aan zijn knie. Sportschool? Te duur en niks voor hem. Samen fietsen? Is voor bejaarden. Zwemmen? Niet nu, andere keer. Een gezonder, vegetarisch dieet vindt hij niet lekker. Alcohol laten staan vi
ndt hij vreselijk ongezellig.

Volgens mij heeft hij ook een eetprobleem, want er verdwijnt vaak op mysterieuze wijze eten uit onze koelkast of we hebben een spook in huis die ‘s nachts onze koek, restjes en kaas eet.

Ik weet ‘t gewoon niet meer. Als hij af wil vallen steun ik hem. Als hij dat niet wil hou ik net zoveel van hem maar maak me zorgen.  Het is wel duidelijk dat hij niet gelukkig is met zijn gewicht, maar doet er niets aan. We draaien in rondjes. Ik ben gestopt er nog langer over te praten. En nu?

Beste Rondjesdraaier:
Lang verhaal kort: grenzen stellen. Je man heeft geen duidelijke grenzen en die heeft hij wel nodig hoe creatief hij ook is als het gaat om uitvluchten verzinnen.

Blijf, ongeacht zijn onwillige reacties, gezond eten. Koop zelf een hometrainer, of een abonnement op de sportschool, of nieuwe wandelschoenen, en ga trainen, lopen, zwemmen of fietsen. Misschien wordt hij erdoor aangestoken en doet hij met je mee. Zo niet, vertel hem dan: “Dit is je voorland als je op de bank blijft zitten. Jij steeds dikker en immobieler, en ik alleen erop uit.” Hard, maar waar.

Je kunt hem ook voorstellen in therapie te gaan om uit de impasse te komen. Grenzen stellen is een doel op zich maar het stiekeme eetgedrag en het wel -zeggen- maar- niet- doen -gedrag wijzen op zelfmedicatie.  Dan doe je hem met jouw opmerking ‘hij wil er niets aan doen’ tekort.

Zeg hem dat jij je niet stoort aan zijn gewicht maar wel aan het feit dat hij ongelukkig is en emotioneel vastzit. Bied aan een afspraak te maken. Nodig hem dan uit om er samen heen te wandelen en kijk maar wat hij doet. Niets? Ga zelf op de bank zitten, maar dan bij de therapeute.

Samen bij Wills op de bank met 1,5 meter afstand in Amsterdam of Alkmaar of videobellen?  www.beter-samen.nl