Hij heeft meer geld dan ik

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Na mijn scheiding heb ik een man leren kennen die meer geld verdient dan ik. Hij is leuk, we hebben het goed samen en zijn het over veel dingen eens. Toch is het lastig omgaan met het financiële verschil tussen ons. Het delen in de kosten van uit eten, concerten en lange taxiritten –vaak samen met vrienden– is voor mij moeilijk op te brengen. Ik heb dit heel open met hem besproken en hij heeft steeds aangeboden voor mij te betalen. Daar voel ik me ongemakkelijk bij. Ik heb voorgesteld om thuis te koken in plaats van uit eten te gaan, of als we met vrienden uitgaan de bob te zijn om Uberkosten te besparen. Ik kom er niet uit. Moet ik accepteren dat hij voor mij betaalt, of maar aanvaarden dat ik niet altijd in zijn sociale leven kan delen? 

Beste Arme ik: Er is een manier om jezelf ongemak, schaamte, misverstand en ‘erom heen draaien’ te besparen als je een vreemd-zwaar gevoel hebt, niet alleen nu, maar in het algemeen: zeggen wat je bedoelt. Je zegt dat je er open met hem over gesproken hebt, maar ben je wel duidelijk genoeg geweest? Dit is niet de tijd om subtiel te zijn, arme ik. “Ik heb je verteld dat ik niet veel geld heb. Dat betekent dat ik niet vaak naar plekken kan waar jij graag met vrienden heengaat en ik vind het ook niet fijn als er steeds iemand voor mij betaalt. Ik ben er trots op dat ik voor mezelf kan zorgen. Graag zou ik meer dingen samen doen die ik me kan veroorloven. En als ik aanbied de Bob te zijn, accepteer dat alsjeblieft.” Of stel iets anders voor waar je je goed bij voelt.

Maak duidelijk dat het niet helpt, hoe lief bedoeld ook, als hij steeds betaalt. Het gaat erom de balans te vinden in jullie relatie: allebei iets toegeven, zonder jezelf of elkaar tekort te doen. Wil hij het aantal etentjes beperken, wil jij hem af en toe laten trakteren zodat hij kan genieten van het goede leven? Door duidelijk te zijn en voor jezelf op te komen, zonder de behoeften van de ander uit het oog te verliezen, zijn de (financiële) verschillen overbrugbaar. You go, girl.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.