Love me, love my dogs

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik heb 2 katten en een hond. De oudste kat is 9 en de hond is 7 jaar oud. Ik ben gek op alle drie. Mijn vriend houdt niet van honden. Hij heeft geen allergie of zo, maar hij heeft er niets mee en het stoort hem dat de hond zo’n handenbinder is.  Hij heeft al een paar keer gezegd dat we samen zouden kunnen wonen ‘als die hond er niet was’. Verder maakt hij steeds ‘grapjes’ over de hond en probeert hij haar zogenaamd te slijten aan vrienden en vreemden. Ik hou van mijn vriend en wil verder met hem, maar vind dat ik niet zou hoeven te kiezen tussen hem en mijn huisdieren.

Beste hond- en kattenvrouwtje: Mee eens, in dit geval gaat het niet om allergie, logistiek of andere omstandigheden die je tot een keuze dwingen. Het is je vriend. Hij lijkt te zeggen dat de hond jullie relatie in de weg zit. Heeft hij wel door in wat voor positie dat jou brengt? Is hij met oplossingen gekomen voor datgene waar hij zich zo aan ergert? Of rechtvaardigt hij zijn gebrek aan inlevingsvermogen met zijn irritatie?

Hij mag dan niets om honden geven, als we van iemand houden doen we ons best om deel uit te maken van zijn of haar leven, met alles wat daarbij hoort. De hond beledigt hem niet, is niet boosaardig of kleinzielig. Het is een hond. Dus, wat dacht je ervan hém voor een keuze te stellen: kan hij proberen samen te leven met jouw huisdieren?Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.