Onaardige vriendin

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik kom net terug van een 10-daagse vakantie in Griekenland met een vriendin. We zijn 64 en 61. Tijdens deze vakantie heb ik een hele andere kant van haar leren kennen. Geen idee waarom, maar ze was gemeen en onaardig. Ze had commentaar op mijn rommelige koffer, waarom ik iedere dag iets anders wilde eten en toen ze een selfie van ons zag merkte ze op dat ze nu pas zag hoeveel ik ben aangekomen. Ze had last van muggen ’s nachts en vroeg me daarom of ik wilde douchen vóór we gingen slapen. Ik ga iedere dag onder de douche. Ik kan nog wel even doorgaan, maar mijn punt is wel duidelijk. Ben ik overgevoelig en moet ik het loslaten of is er een manier om haar hierop aan te spreken?

Beste Vriendin of Vijandin: Als de door jou aangehaalde opmerkingen inderdaad zo gemeen bedoeld waren, is het wel een verrassende hoeveelheid narigheid die je onverwachts over je heen kreeg. Heb je misschien eerdere waarschuwingen genegeerd, of is je vriendin zich onder druk van deze reis zo gaan gedragen? Hoe dan ook, het is nogal confronterend.

Dergelijke uitvallen kun je het beste rustig en duidelijk pareren op het moment dat je je realiseert wat er gebeurt (dat kan zijn op het moment zelf of een half uur later) met een vraag als: “Wacht eens even. Bedoel je te zeggen dat ik muggen aantrek omdat ik me niet gedoucht heb?” Dus iedere keer dat er iets naars gezegd wordt, zeg je wat je hebt gehoord en vraag je of ze dat werkelijk zo bedoeld heeft.

Afwachten en pas iets zeggen als dergelijke voorvallen zich opgestapeld hebben kan ook, maar is minder effectief omdat je vaak de exacte woorden niet meer weet.

Als je vrienden wilt blijven met haar (als!) en last blijft houden van wat ze gezegd heeft, zou je de opmerkingen die je het meeste dwars zitten aan haar voor kunnen leggen: “Ik moet steeds denken aan een paar dingen die je tegen me gezegd hebt tijdens onze vakantie.” En vervolgens noem je je voorbeelden. “Ik heb dat zo opgevat (volgt jouw interpretatie). Heb je dat ook zo bedoeld?”

Het is niet gemakkelijk om met dit soort gemene uithalen om te gaan, omdat er zoveel ruimte is voor de ander om de intentie te ontkennen. De keuze om het maar over je kant te laten gaan of voor jezelf op te komen ligt iedere keer bij jou. Jou onzeker maken over hoe je moet reageren kan zelfs opzet zijn, maar daar is meer context voor nodig.

En voor wat het waard is: Sommige Best Friends Forever zouden niet met elkaar op vakantie moeten gaan. Nooit. Tegen 24 uur per dag, dagen achter elkaar met elkaar door te brengen is niet elke vriendschap bestand. Hetzelfde geldt trouwens ook voor stellen!