Hugs or drugs

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man heeft gedurende ons 25-jarig huwelijk dagelijks geblowd. Hij is daar vanaf het begin open over geweest en toen we jong waren vond ik het nog geen probleem.  In de loop der jaren echter is zijn gebruik sluipenderwijs toegenomen: niet alleen meer ’s avonds, ook ’s ochtends, overdag in de pauzes, en in vakanties en weekenden continue. Nu hij niet meer werkt lijkt het alsof hij zijn leven alleen aankan als hij high is. Eén keer is het hem op mijn aandringen gelukt om 10 maanden te stoppen, maar daarna viel hij weer terug in zijn oude patroon. Hij beweert dat de huisarts hem heeft gezegd dat blowen geen kwaad kan, en het is bovendien legaal. 

Ik heb steeds meer moeite met zijn afwezige, apathische gedrag en heb hem duidelijk gemaakt dat ik wil dat hij voorgoed stopt. Hij zegt dat hij volwassen is, zijn eigen keuzes mag maken en dat het blowen geen effect heeft op zijn persoonlijkheid. Hij wil niet in therapie. Moet ik het tijd geven of de knoop doorhakken?

Beste Als -de- rook -om- je- hoofd- is -verdwenen: Je kunt inderdaad veilig vaststellen dat je man afhankelijk is geworden van weed. Ongeveer 9% van alle gebruikers wordt afhankelijk en voor mensen die jong beginnen, zoals jouw man, ligt dat percentage zelfs op 17%.

Dat hij volwassen is en mag doen wat hij wil is waar. En dat geldt ook voor jou. Hij zal niet stoppen omdat jij het vraagt. Hij zal alleen stoppen als hij dat zelf wil. Je vraagt of je het tijd moet geven óf je eigen keuzes maken. Ik denk dat je het tijd moet geven én je eigen keuzes maken. Hij zou om te beginnen kunnen minderen. Sta jij daarvoor open? Als zijn gebruik jouw leven negatief beïnvloedt zul je moeten stoppen met de relatie. Dat is een grote stap na zo’n lange relatie. Stop met onderhandelen met hem terwijl je hierover nadenkt. Maak je los van zijn keuzes en heb een ‘rendez-vous’ met je liefste zelf. Weet je ook welkom om er met mij over te praten, zie www.beter-samen.nlAls oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.