Ik ben verlaten

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: ik hoop dat je me kunt opvrolijken. Drie maanden geleden is na een jaar onze relatie beëindigd. Hij is vreemdgegaan en heeft me verlaten voor haar. Dit terwijl hij me verteld had dat hij dat nooit zou doen omdat hij wist hoe pijnlijk zoiets is, omdat zijn vrouw hém tijdens hun huwelijk bedrogen had. Je zou denken dat ik opgelucht ben verlost te zijn van deze egoïstische schuinsmarcheerder, maar helaas. Ik ben geobsedeerd door fantasieën over zijn nieuwe geluk terwijl ik als een hoopje ellende verteerd word door zijn verraad. Hoe krijg ik wat meer afstand en rust?

Beste Bedrogene: ik begrijp de verleiding om te denken: “Wat een loser, hij verdient me niet!” peptalk, en stel me voor dat je vriendinnen (moeder ook) zoiets tegen je zeggen. Kan een goede tactiek zijn, maar er is meer.

Heeft hij je belazerd? Jazeker, en omdat je zijn loze beloftes geloofde kun je jezelf nu wel voor je kop slaan plus alle andere ellende die hoort bij gedumpt worden. Toch denk ik dat het hier óók om een andere ‘leugen’ gaat. Namelijk dat wij geloven dat het leven, of de wereld zo zwart-wit is als een belofte doet vermoeden. ‘Ik zal je nooit belazeren’, biedt geen garantie en is als bescherming tegen verdriet en pijn weinig waard. Waarschijnlijk geloofde hij echt in wat hij toen tegen je zei, maar had hij er geen flauw benul van hoe hij werkelijk met zo’n situatie om zou gaan. Naast dat jij nu ervaart hoe het voelt als iemand je meer pijn doet dan je wist dat je kon voelen, is het ook een snoeiharde confrontatie met ‘er zijn geen garanties’. Want eerlijk gezegd, er kan van alles gebeuren. Dit is minder cynisch dan ‘t klinkt. De meeste mensen bedoelen het goed en doen ook het juiste, en zelfs dan gaat het niet altijd goed. Blijf geloven in andere mensen, maar vooral in jezelf dat je het aankunt wat er gebeurt. Gebruik deze genadeklap om vindingrijker te worden. Sta op, schud deze meneer die zelf nog wel wat uit te zoeken heeft van je af, zet hem uit je hoofden focus op wat jou verder gaat helpen: jezelf.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.