Jaloers op zijn ex

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriend is een paar jaar geleden gescheiden. Ik ben nooit getrouwd geweest. Het probleem is dat ik me minder voel, een klein kind, als ik mezelf vergelijk met de ex van mijn vriend. Ze is een paar jaar ouder dan ik, veel verder in haar carrière, graag gezien in de provinciestad waar we wonen, verdient veel meer dan ik, ze hadden samen een mooi huis etc. Ik houd van mijn vriend maar heb last van het knagende gevoel dat ik hem eigenlijk niet verdien en dat ik zeker niet in staat ben om de ex-vrouw van mijn vriend te evenaren. Ik weet dat het raar klinkt.

Beste Schaduw: Je hoéft haar helemaal niet te evenaren. Als hij een replica van zijn ex nodig had gehad, waren zij niet gescheiden.

Het klinkt ook niet raar, schaduwvrouw, en door zo te denken maak je jezelf onnodig klein. Het is heel normaal om jezelf te vergelijken met de ex van je huidige vriend. Maar let even goed op: haar huwelijk met jouw vriend is niet goed gegaan en inmiddels voorbij. Vergeet niet dat het individu minder belangrijk is dan de match tussen twee mensen – gelukkig maar, anders zou iedereen in Nederland in de rij staan voor dezelfde top tien populaire gelukkigen. De enige meetlat die telt is hoe gelukkig jij bent met je vriend. Sta daarvoor open, adem dit in en uit en wees jezelf. Realiseer je dat jij wellicht avontuurlijker en flexibeler bent dan een wat ouder, meer gesetteld iemand. Vraag jezelf liever af of deze relatie aan jouw verlangens en behoeftes tegemoetkomt, in plaats van een checklist af te vinken met de eigenschappen van een vrouw die de “goede match test” al verloren heeft. Welkom in het licht.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.