Ik ben altijd de strenge ouder.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Tijdens de lockdown zijn we in ons gezin meer gaan snoepen, gewoon omdat je veel binnen zit en er weinig vertier is. In december besloten mijn man en ik dit een halt toe te roepen en gezonder te gaan eten. Toen ik dat met de kinderen besprak kwam er natuurlijk gemor.
Mijn man en ik koken om de beurt en als het zijn beurt is, bakt hij toch patat of geeft hij toch roomijs toe. Dat irriteert me, vooral als de kinderen de volgende dag als ik gekookt heb zeuren dat ze niet houden van volkorenpasta of broccoli. Ik wil geen ruzie met mijn man maken aan tafel met de kinderen erbij, en later op de avond heb ik daar ook geen zin meer in. Maar de ergernis komt in toenemende mate terug.
Waarom is het zo moeilijk voor hem dit goede voornemen vol te houden? Het voelt alsof hij mij in de steek laat en mij het lastige werk laat opknappen.

Beste strenge ouder: Goed dat je niet aan tafel met je man gaat ruziemaken. Maar onderhandeld moet er wel. Ga dit gesprek aan op een moment dat je samen bent, goed gehumeurd en geen haast hebt. Leg hem uit dat het je frustreert dat hij de kinderen trakteert op lekkere maar ongezonde dingen, waardoor jij in de rol van strenge ouder, van wie nooit wat mag, wordt geduwd. Niet oké. Als we van elkaar houden willen we onszelf graag als aardig, genereus en liefdevol zien. Als één van beiden steeds ’ja’ zegt, wordt een deel van dat plezier van de ander afgenomen. De keuze is dan slechts nog eens zijn met ‘ja’, wat niet goed voelt óf ‘nee’ zeggen en de rol van strenge ouder toebedeeld krijgen.
Bespreek nog eens goed samen wat jullie verstaan onder ‘gezond eten’, want jullie moeten op één lijn komen: “Without unity there is no peace” zei President Biden op 20 januari 2021, ook niet aan de eettafel(!) Mag roomijs af en toe? Prima, maar dan niet alleen als híj kookt want mogen jullie niet allebei af en toe ‘de aardige’ zijn? De situatie is nu zo dat jij de teugels strak houdt en hij ze laat vieren. Het gaat om betrekkelijk kleine dingen, maar de dynamiek kan leiden tot ‘bondjes’ in het gezin.
Om als ouder in de rol van de strenge nee-zegger gedrukt te worden is uitputtend, en uiteindelijk groeit het verzet van de ‘neezeggende’ ouder tegen de ‘makkelijke’ ouder. Als je man dit niet (h)erkent en je frustratie slechts ziet als hysterie over roomijs, dan gaat dit veel meer over volwassenheid dan over slagroom op de appeltaart.
(Tip:’s Werelds makkelijkste gezonde koekje ooit: havermoutkoekjes)

Willen jullie ook met Wills praten over de dynamiek binnen het gezin? www.beter-samen.nl

.