Ik heb er een puinhoop van gemaakt.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: wat een puinhoop. Heb een conflict met mijn leidinggevende maar het echte probleem is dat ik mijn jeugdtrauma’s niet verwerkt heb en mijn vriend de volle laag krijgt. Hij wil me niet meer zien en heeft me geblokkeerd. Ik weet dat ik onredelijk was- ook bagage uit mijn jeugd- en dat ik iets moois kapot gemaakt heb. Wil er alles aan doen om onze relatie te redden, mijn fouten erkennen en rustig blijven ademen als het me aanvliegt. Hoe kan ik intimiteit initiëren met iemand waar ik zo tegen tekeer ben gegaan en/of hoe verbeter ik de communicatie met iemand die mij niet meer wil zien. Wills?

Beste Verdrietig: omdat je zo eerlijk bent zou ik, abracadabra, alles terug willen toveren maar mijn innerlijke heks vliegt ergens rond op haar bezemsteel.

Je vriend is geen boksbal en jij hebt klaarblijkelijk te lang je woede op hem botgevierd. Hij is er klaar mee. Heb je als kind naar Oprah hebt gekeken of brieven naar Achterwerk van de VPRO geschreven en bent gaan geloven dat door je handen in de lucht te gooien onder het uitspreken van de magische woorden: “Jeugdproblemen”, “Jeugdbagage!”, alles vergeven en vergeten wordt. Praat hij niet meer met je? Heeft hij je geblokkeerd en geen zin meer in je? Einde verhaal.

“Dammit woman, pull yourself together’, (Phoebe in Friends). Jijzelf—niet je jeugdtrauma’s, niet je jeugdbagage, maar jijzelf—hebt er met deze jongen een puinhoop van gemaakt. Zet er een punt achter en doe wat om jezelf beter te leren kennen. Ga je innerlijke kracht terugvinden tussen alle toverspreukenboeken en koffiekopjes. Spiritueel (Ibiza!), praat therapie of iets lichaamsgerichts voordat je met iemand anders tegen hetzelfde aanloopt. Niemand is 100% in balans maar het streven is tenminste redelijke staat voordat je gaat daten

Want het kan zijn dat jullie allebei jezelf aan het uitputten waren om dit gaande te houden. Misschien paste het van nature nooit echt. Heb jullie allebei moeite met grenzen aangeven.  Of je denkt nog steeds dat hij de ware voor je is. Voor nu: werk aan je mentale gezondheid. Het is wat je daarna denkt dat telt.

Www.beter-samen.nl Relatietherapie en www. Huisdierenmediator.nl Amsterdam, Bergen en Texel.