Een pup om te oefenen voor kinderen?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: sinds april woont puppy Scooter bij ons, waarmee we deel zijn geworden van de snelst groeiende groep hondenbezitters in Nederland: de DINKWADS. Double Income No Kids With A Dog. Kunnen we oefenen voor als we  later kinderen krijgen. Hiervoor waren er weinig conflicten, nu dagelijks. We weten allebei hoe het ‘zou moeten’ en zijn het zelden eens. Onze relatie staat onder druk en ik houd mijn hart vast als er ooit kinderen komen wat veel zwaarder is en voor altijd. Wills?

Beste Dinkwads: allebei je zin doordrijven is niet oefenen met Scooter voor toekomstige kinderen. Opvoeden is omgaan met verandering, geduld hebben, overleggen en flexibel zijn. Misschien kom je er door haar achter dat jullie niet bij elkaar passen (braaf, Scooter) maar geef het een kans. Zorgen voor een nieuwe huisgenoot betekent niet dat twee mensen doen wat zij denken dat 50% is. Het gaat om twee mensen die er 100% voor gaan als het moeilijk wordt. Wat nu paniek veroorzaakt is dat lijkt of jullie geen rekening hebben gehouden met de bijbehorende ergernis en onenigheid, niet op voorbereid waren of weten hoe er mee om te gaan.

Wordt het: zit-blijf-volg of: spring-tegen- iedereen- op (alsjeblieft niet). Als jullie hard willen werken, compromissen sluiten en elkaar accepteren zoals je bent en liefhebben, bepaal (opnieuw) doelen en wensen. Pas verwachtingen aan op basis van de afgelopen maanden. Onderhandel over tegenstrijdige prioriteiten. Maak een plan en verdeel het werk. Beloof elkaar en Scooter- ze hoort je!-dat je je beloftes nakomt. Als jullie niet om kunnen gaan met de realiteit is dat het antwoord op jullie toekomst als stel.  

Skin in the game, Dinkwads. Of je nu een hond, kinderen, renovaties, bankrekeningen, schoonfamilie, handicaps, tragedie, werkloosheid of alledaagse saaiheid en routine deelt, je hebt met elkaar, zoals je bent, die kar te trekken. Of dit gaat niet werken. Ook goed. Download: ‘Wie krijgt Lassie” voor een huisdierenplan.

Scooter is zoveel meer dan haar opvoedkundige en therapeutische waarde. Ze verdient dat er van haar gehouden wordt om wie ze is. Zet dat maar op een t-shirt.

www.huisdierenmediator.nl en www. beter-samen.nl relatietherapie. Amsterdam, Bergen, Texel.