Zij is heel anders dan ik ben.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik (vrouw) heb sinds een paar maanden een nieuwe vriendin en het is geweldig. Hoewel we veel gemeenschappelijke interesses hebben (we kennen elkaar van het joggen), blijken we er nogal verschillende levensstijlen op na te houden. Zij is dol op bingewatchen, vooral gewelddadige series, ik luister ’s avonds liever naar muziek of lees een boek. Ik eet vegetarisch en drink geen alcohol, zij houdt van rode biefstuk en wijn. Ze heeft een goedbetaalde baan en een lease auto, ik ben werkzaam in de culturele sector en verplaats me lopend of per fiets en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tot nu toe vinden we onze onderlinge verschillen grappig aan elkaar, maar ik vraag me wel af of de optelsom van onze verschillen toch geen indicatie is dat we niet echt bij elkaar passen.

Beste Verschil: Dat mensen en ook stellen van elkaar verschillen is, in theorie en praktijk, heel gewoon. Het kan juist verfrissend zijn op te trekken met iemand die een heel andere visie op het leven heeft (meestal dan want de afgelopen Amerikaanse verkiezingen hebben wel aangetoond dat- daar althans- verschillende politieke voorkeuren binnen een familie nogal wat teweeg kan brengen). Zolang er wederzijds liefde en respect voor elkaars keuzes is, is er niks aan de hand. Probeer trouw aan jezelf te blijven en gun je vriendin ook haar eigenheid.

De problemen beginnen pas als een van jullie zou willen dat de ander anders was, of dat jezelf anders was, of gelooft dat door te werken aan de verschillen het anders zal worden of zelfs menen dat het jouw taak is de ander of jezelf te veranderen, iets bij te brengen of overtuigen, verlichten, corrigeren, stilletjes verwachten, of luidkeels te eisen, afwijzen, denken dat er iets mis is als je iets alleen onderneemt. Of als je je plotsklaps heel erg opgelucht voelt als je iemand ontmoet die ook liever een boek leest en vegetarisch is. Het kan, zoals in alle relaties, altijd gebeuren dat een van jullie op een goede of kwade dag beseft dat hij/zij liever een relatie met een meer gelijkgestemd iemand wil hebben. Maar vooralsnog: enjoy the ride!