Woningnoodstress

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: We zijn gefrustreerd en zitten muurvast. Al 3 jaar huren we een klein en te duur appartement. Over 5 maanden verwachten we ons eerste kind. Voor ons gevoel hebben we alles goed gedaan.
Keihard gewerkt tijdens onze studie, daarna allebei een fulltime baan gehad en gespaard voor een eigen huis. Onze ouders hebben aangeboden financieel bij te springen, maar zelfs dan lukt het niet iets te kopen. Door de nog steeds stijgende huizenprijzen en de enorme rijen kijkers die ons telkens weten te overbieden weten we niet meer uit welke hoek de oplossing moet gaan komen. Hoe houden we de moed er in?

Beste Moedelozen: @#$% ! Halleluja zo herkenbaar voor alle huizenzoekers die ook misgrepen. Het ligt niet aan jullie en de vraag is hoe om te gaan met de stress.
We raken zo makkelijk gestrest en gespannen omdat we denken zeker te weten wat er gaat gebeuren: namelijk iets verschrikkelijks. Dus ballen we onze vuisten en zetten ons schrap voor de aanval. De toekomst ziet er bedreigend uit, voelt bedreigend, je weet het zeker ís bedreigend, maar kijk je later terug dan viel het allemaal mee.
We kunnen niet zeker weten wat er gaat gebeuren. Niet dat ik zo’n optimist ben, maar ik heb de geschiedenis aan mijn kant dit keer: het leven, met al zijn ups en downs vindt zijn weg. Kijk maar naar jezelf, jij bent hier, vandaag. Zitten jullie muurvast? Misschien wel, misschien niet. Wie weet.

Wayne Dyer, een Amerikaanse psycholoog, heeft ooit opgemerkt dat veel mensen rondrijden ‘op zoek naar geen parkeerplek’: al zoekende zie je vooral de plekken die al bezet zijn, de volle parkeerplaats, het gebrek aan parkeerplekken en je vergeet dat alles wat je zoekt één vrij plekje is dat ergens op je wacht tussen al deze auto’s. In plaats van onze aandacht te richten op dat éne zien we van alles wat niet klopt. Eenmaal gevonden klagen we dat we zo lang hebben moeten zoeken.

Hoe kun je stressvrij zijn met deze blik? Inderdaad: niet. We vinden wat we zoeken: geen goede scholen voor onze kinderen, slechte service in het hotel, mensen om over te klagen. Ik daag je uit vandaag nog anders te kijken. In plaats van je druk te maken, blijf geduldig en als je na 3 of 13 minuten de auto kunt parkeren stap je uit. Simpel. Wie had ooit gedacht dat een parkeerplek zoeken zo belangrijk is als je een huis wilt kopen?

www.beter-samen.nl In Amsterdam, Heiloo en op Texel