Dank je Bette Davis

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn relatie is na 9 jaar voorbij, en hij is weer terug bij zijn ex, waarmee hij een relatie had tot twee jaar voor we elkaar ontmoetten. Gedurende onze relatie zag en sprak hij haar geregeld, vooral als het wat minder ging tussen ons of als zij het weer eens moeilijk had. Mij heeft ze nooit willen ontmoeten, want “dat kon ze niet aan”. Ik heb me daar steeds heel onveilig bij gevoeld. Nu het uit is, heb ik nauwelijks nog contact met hem.

Echter, ze wonen in dezelfde wijk als ik en vroeg of laat zal ik ze tegenkomen. Daar zie ik nu al tegenop. Ik heb fantasieën over haar uitgestoken hand weigeren, misschien een beetje kinderachtig en dramatisch, maar dat is wel wat ik het liefste zou doen, want zij heeft al die jaren in mijn relatie lopen stoken. Een hand geven is een teken van respect, en dat heb ik voor geen van beiden.

Wat vind jij dat ik zou moeten doen op het onontkoombare moment dat we ineens oog in oog met elkaar staan?

Beste Nu Al Gestressed: Wat een vervelende situatie, ik heb met je te doen. Dat hij weer terug is bij zijn ex die jou al die tijd heeft ontkend moet een klap in je gezicht zijn. Het is inderdaad verstandig om voorbereid te zijn en een script klaar te hebben waar je mee kunt leven, zodat je er niet meer over hoeft te piekeren tot het ooit een keer echt gebeurt.

Bedenk goed dat je oordeel over zijn ex grotendeels gebaseerd is op wat je via hem van haar hoorde. Misschien is ze inderdaad zo kwetsbaar en labiel dat ze het contact met jou niet aankon zonder in te storten,  maar hij heeft haar daarin gesteund en is blijkbaar niet voor jou opgekomen. Jij had met hem een relatie en hij heeft jou in die tijd net zo goed buitengesloten als zij dat heeft gedaan. Beschouw haar daarom niet op voorhand als intrigante en vijandin die het niet waard is een hand te geven. Maak haar niet tot het mikpunt van je woede en teleurstelling over het gedrag van je ex. Realiseer je dat je nare gevoelens over haar worden gevoed door je enorme teleurstelling en verdriet over zijn verraad. Wees eens eerlijk: als zij het niet geweest was, zou het dan niet iemand anders zijn? En hoe groot is de kans dat haar leven met hem net zo zal eindigen als jouw leven met hem?

Dus, mocht het ervan komen, wees hartgrondig beleefd. ‘Hallo’, zeg je terwijl jíj je hand uitsteekt- zoveel beter om controle te hebben én daarmee laat je zien dat jij wél kunt wat zij niet kon. Voor inspiratie kijk naar Bette Davis films! En dan: ‘Sorry, ik heb weinig tijd, ik moet ergens anders zijn !’.

Want je moet er inderdaad vandoor, verder met je leven, en je niet meer afvragen waar die slappe draaikont met zijn ex is. Je weet nu waar je aan toe bent. Hoe pijnlijk het ook allemaal geweest is, ik hoop dat je daar troost in kunt vinden. Sterkte.