Sinterklaascadeau

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Het is bijna Sinterklaas en ik weet dat mijn geliefde vriend weer niets voor mij zal kopen. We zijn twee jaar bij elkaar en ik zorg dat ik wel iets voor hem heb plus een gedicht. Hij heeft ADD en zelfs al hint ik: “Nu moet je een puppy én de winnaar van de Bookerprize 2023 kopen”; hij vergeet het. Ik vind mezelf vreselijk als ik dat zeg en toch……het is zo frustrerend, Wills?

Beste Ikwileenpuppy: “I yam what I yam and that’s all what I yam”, zei Popeye. De vraag is of jij er mee kunt leven dat je niets gaat krijgen, wetende dat het deel uitmaakt van samenleven met deze geliefde ADD-er. Het is ook om wanhopig van te worden om precies het goede cadeau te vinden; dat wat mist in het leven van de ander. Stress genoeg om helemaal niks meer te doen, dan doe je het tenminste ook niet fout.

Sinterklaas en cadeaus zijn onlosmakelijk verbonden met onze kindertijd, verwachtingen en herinneringen van groot geluk of diepe teleurstelling. Nu, als volwassenen iets willen, kopen ze dat voor zichzelf met hun eigen geld óf we kunnen het ons niet veroorloven dát wat zo mist te kopen voor onze geliefden en vrienden.

Tijd om ambities bij te stellen. Als volwassenen willen we van onze geliefden ook -net als toen we kind waren- wat je jezelf niet kunt geven. Maar nu wat niet te koop is. Aanmoediging, compassie, luisterend oor, acceptatie, een antigif tegen vernederingen. Interesse, betrokkenheid, zorgen voor. Vergeving voor fouten en waardering voor goedheid. De erkenning dat onze belangrijkste rol in het leven van anderen van emotionele aard is en het grootste geschenk het accepteren van elkaars tekortkomingen en sterke kanten.

Wat dacht je ervan elkaar geen cadeaus te geven maar samen te gaan winkelen of een uitje te plannen dat net zo goed ‘telt’. Voelt hij zich niet- weer- tekortschieten en jij niet- weer- het slachtoffer. Laat elkaar stralen de komende feestdagen en vraag om wat iemand kán geven en vergeet wat er gewoon niet inzit en doe waar het om ging en gaat: van elkaar houden.  

Het moeilijkste is: niet gierig zijn.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Texel, Bergen.