Pasen in samengesteld gezin.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Wij zijn een samengesteld gezin met drie dochters van 5, 9 en 12. Dit Paasweekend gaan we bij mijn ouders paaseieren zoeken en nu wil jongste bonusdochter niet mee. Mijn moeder stelde afgelopen zomer de kinderen voor aan een kennis als: “Dit is mijn echte kleindochter (5) en dit zijn onze andere kleindochters (9 en 12)”. Bonusdochter vindt dat ze er ook echt uitziet. Toen ik mijn ouders vroeg hoe ze over de dochters van mijn vriend denken, zei ze dat ze hun best doen van alle kinderen te houden maar dat mijn vader zich niet te veel aan hen wil binden. Stel dat wij uit elkaar gaan zien ze deze meisjes nooit meer. Volgens mij heeft het tijd nodig. Hoe krijg ik haar mee en wat kan ik tegen mijn vader zeggen?

Beste moeder van echte dochter: Lang leve opa’s en oma’s! Genegenheid voor elkaar kun je niet forceren en het tijd geven is het belangrijkste en het enige, vooropgesteld dat er wel wat gedaan wordt in die tijd.

Stel jongste bonusdochter voor aan je moeder te vragen of ze bedoelde echte bonusdochter, net zoals zij een echte bonus oma is?

Opa’s poging om zijn gevoel te beschermen is voorstelbaar maar niet houdbaar. Het gaat niet om zíjn gevoelens, wat zelden het geval als het om kinderen gaat. Als hij een band krijgt met zijn bonuskleindochters die hij kwijtraakt als jullie uit elkaar gaan, is dat verlies voor hem. Maar een volwassen man kan een ‘misschien ooit’ verlies beter aan dan een kwetsbaar kind het kan verdragen om door familieleden als tweederangs te worden behandeld. Er kan niet genoeg van kinderen gehouden worden en hoe meer mensen hoe beter.

Mochten ze ooit uit zijn leven verdwijnen, dan blijft hij die lieve opa die hen onvoorwaardelijk accepteerde ondanks het ontbreken van een biologische familieband. Zo jong als ze zijn, zo licht zullen opa’s aandacht en genegenheid blijven voelen.

Zeg hem (met een knipoog) dat de traditie van paaseieren zoeken hét bewijs is dat kinderen alles kunnen vinden, als ze dat willen. Nu nog verscholen achter een rotsblok, ook je vader’s hart. Vrolijk Pasen.

Beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel