Mijn vriendin is (te) perfectionistisch en heeft een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wills Langedijkcolumn

Ze zit al drie maanden thuis zit met een burn-out, omdat haar tank leeg was. Ook in haar jacht op herstel is ze ‘unstoppable’ en pakt ze (te) gretig uit de reguliere en alternatieve hoek. Een cursus mindfulness, hypnose en een spirituele yoga retreat. Ze leest stapels zelfhulpboeken over kwetsbaarheid, hechting, traumaverwerking, microdosing en toxische relaties, wat ze allemaal voor evangelie aanneemt. Onlangs heeft ze gebroken met twee vriendinnen. Dat luchtte zo op dat ze nu iederéén in haar omgeving tegen de toxic meetlat legt. Niet reageren op appjes? Jaloers; toxic, cancellen. Haar moeder? Snapt haar proces niet. Toxic. Cancellen. Leidinggevende belt niet. Toxic, niet empatisch. Cancellen.
Begrijp me goed: ik sta achter haar, vind het hoopgevend én spannend wat ze doet. Wat ik niet wil is dat ze links en rechts mensen uit haar leven bant en wij als stel in een isolement raken. Hoe krijg ik dat aan haar verstand, nu ze iedere vorm van tegenspraak als kritiek opvat?

Beste Toxic: Jij ziet de lijken al drijven natuurlijk nu het zwaard van Damocles ook boven jouw hoofd hangt. Als je haar uitlegt dat zij met haar canceldrift op ramkoers ligt kan jij zomaar de volgende zijn die overboord gegooid wordt. Het lijkt voor haar een openbaring om haar eigen wensen en verlangens serieus te nemen, patronen te doorbreken en voor zichzelf te kiezen. Alsof ze nu in een Fiat 500 rijdt met daarin de motor van een Ferrari. Ze zal niet verongelukken, maar wel een gevaar op de weg zijn. Suggereer dat het fijn zou zijn voor haar om samen met een therapeut te duiden wat er nu allemaal op haar weg komt en hoe te navigeren in deze veranderde werkelijkheid. Hoe richtingaanwijzers te gebruiken om ruimte te krijgen. Tegen haar moeder te zeggen hoeveel ze van haar houdt en waardeert maar dat ze zich nu los moet maken en tijd nodig heeft. Om volwassen/zelf moeder/partner te zijn zonder haar moeders stem in haar hoofd. En het vertrouwen dat ze wel weer terugkomt. Natuurlijk wel.

Over Wills

Wills is werkzaam vanuit Amsterdam, Heiloo en Texel als EFT therapeut, systeemtherapeut, trainer provocatieve coachingen mediator.

Wil je ook relatietherapie? Kijk op mijn website www.betersamen.nl wat ik voor jou of jullie kan betekenen.