Mijn vriendin heeft een affaire gehad. Ik wil ook.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Nadat mijn vriendin vreemdgegaan was zijn we kort uit elkaar geweest. Ik heb me er overheen gezet en nu zijn we weer samen. Gelukkig want we hebben het altijd goed gehad. Wat blijft is het gevoel dat ik “achter sta”. Ik wil de vrijheid hebben ook een keer vreemd te gaan. Om te begrijpen waarom zij het heeft gedaan en wat zij heeft gevoeld. Misschien zoek ik bevestiging dat ik ook iemand anders kan krijgen mocht het weer misgaan. Volgens mijn vriendin is dat het einde van onze relatie, wat ik unfair vind. Wills?

Beste IkWilOok:  ‘Verschlimmbessern’ is het mooie Duitse woord voor iets op willen oplossen maar van de regen in de drup  komen. Je weet hoe destructief een affaire kan zijn. Na jouw ‘inhaalslag’ zal het nóg gecompliceerder worden om het onderlinge vertrouwen te herstellen en wederzijdse rancune te verminderen.

Ik vraag me af of je haar overspel nog niet verwerkt hebt en dat je wens mede is ingegeven om haar te straffen of te laten inzien dat zij je hier niet de baas is.

Of uit angst voor verlies of voor de lieve vrede conflicten uit de weg gegaan bent. Of dat je zelf overwoog vreemd te gaan voordat zij een affaire had en je daarom relatief snel weer verder kon en nu kansen ziet. Het is maar een theorie. Wees eerlijk over alles wat je voelt, ga in individuele therapie om jezelf te beter te begrijpen. Is vreemdgaan de enige manier om erachter te komen hoe jij in deze relatie staat? Hoe weet je of vreemdgaan voor jou hetzelfde voelt als voor haar?  Is “het goed hebben samen” voldoende om bij elkaar te blijven? Sluit alleen zijn gelukkig zijn uit? Wat is er voor jou veranderd sinds haar affaire? Hoe bereidwillig ben je om samen met haar de pijn van het sluimerende verraad in jullie relatie te helen of twijfel je aan haar, jezelf en/of de relatie? Het is aan jou, en jou alleen.

Je vriendin is duidelijk geweest. Als je nú vreemd wilt gaan, ga dan eerst uit elkaar en dan daten. Wees moedig. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.