Mijn vriend komt niet voor mij op.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ken je dat stel op huwelijksreis in de HBO serie The White Lotus?  Zijn moeder bemoeit zich overal mee en maakt haar schoondochter helemaal af. Zo erg is het niet bij ons maar wat me dwarszit is dat mijn vriend niet voor me opkomt. Zijn moeder kan heel kritisch zijn naar mij. Hij is het met me eens maar doet laconiek en grapt: ”Als je moeder niet de meest irritante persoon in je leven is, is het dan wel echt je moeder? Laat haar en trek het je niet aan. Ik heb de energie niet, het geduld niet of de behoefte niet haar aan te spreken.” Is het eerlijk aan hem te vragen voor mij op te komen?

Beste Schoondochter: Zorg dat je niet in de schoondochter valkuil trapt. Ik begeef me op glad ijs hier want schoondochter/schoonmoeder relaties zijn ingewikkeld en lopen nogal eens fout af en dan heb ik twee boze vrouwen tegenover me. Als je me zoekt zit ik onder tafel.

Begin met de raad op te volgen van je vriend: hou je doof voor haar opmerkingen en blijf vriendelijk, of tenminste diplomatiek. Als dit lukt heb je mazzel. Zo niet zeg hem: ”Je hebt me gevraagd haar te laten en dat heb ik geprobeerd. Maar ik kan het niet meer en ik wil dat je voor me opkomt”. Je hebt er dan bijna alles aan gedaan en dit wordt óf het einde van de relatie óf het begin van een jarenlange gespannen relatie met je schoonmoeder en in jullie relatie een terugkerend thema.

Tenzij je kunt zien dat dit niet over jou gaat. Dit gaat over een volwassen kind dat na jaren met zijn moeder te hebben geleefd een goede verstandhouding met haar heeft en geen drama (meer) wil, bang is, of loyaal om redenen die je niet kent. Een waardevol inzicht in je vriend, waar je moeilijk boos over kunt zijn. Mede door haar is hij de man geworden waar jij verliefd op bent. Kun je hem uit liefde vergeven althans verontschuldigen zonder je eerdere verwachtingen te willen rechtvaardigen? Jouw verzachtende houding maakt het makkelijker haar snerende opmerkingen te ontwijken en het zal vanzelf rustiger worden. Het gaat om jullie relatie, al het andere is ruis. Staande ovatie ruis, als in de wervelende tragikomedie The White Lotus.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel