Meneertje Ongeduld. Niet echt lekker volwassen geworden.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Hij is een liefhebbende, creatieve en betrokken man en toch, na een jaar, knaagt de twijfel over de lange termijn. Hij kan zo ongeduldig zijn. In de rij op Schiphol, aan de telefoon met de helpdesk, op de fiets in het verkeer, ook tegen mij als iets niet meteen gaat zoals hij wil. Dan flipt hij uit het niets, wordt bazig en zelfs gemeen.
Ik doe rustig en probeer hem te kalmeren, wat niet helpt. Tegenwoordig val ik stil en ga hem uit de weg totdat de kust veilig is. Hij toont nul berouw voor zijn uitbarstingen. Kan dit anders en zo ja, hoe pak ik dat aan?

Beste Op Eieren: Ja, dat kan, als hij eindelijk volwassen wordt. Wat je beschrijft valt buiten de categorie ‘hier kan ik wel aan wennen’. Zijn onvoorspelbare gedrag vreet aan je en werkt ondermijnend in het sociale verkeer. Hoe eerder hij weet dat je niet verder wilt als hij zijn ‘ongeduld’ (lees: ‘boosheid’) niet kan reguleren hoe beter. Je wilt niet rustig doen maar rustig zijn.

Daten is bedoeld om elkaar te leren kennen, kijken of er toekomst in zit. Als je nu al op eieren loopt, hoe zie je jezelf de komende jaren samen verregende vakanties doorbrengen of de lichtjes van de kerstboom uit elkaar halen? Never mind samenwonen, ziektes of tegenslagen. Wachtend op de volgende uitbarsting of erger, tot het eindelijk een keer ophoudt?

Je angstige voorgevoel over het onhebbelijke gedrag van je geliefde is confronterend maar niet half zo erg als de onverbiddelijke spijt en het zelfverwijt die volgen op het wél weten maar desondanks de relatie toch op dezelfde voet voortzetten. Met alle gevolgen van dien.

Zie je zijn opvliegende gedrag voor wat het is of bedenk je excuses voor zijn uitbarstingen, in de hoop zo te bewijzen aan je anderen of jezelf (?) dat hij echt, echt, echt niet zo is?

Hij hóeft niet zo te zijn. In therapie kun je leren je gevoel te erkennen en je gedrag te begrenzen. Zeg dat hij hulp zoekt, omdat je gek op hem bent en de relatie kans van slagen wilt geven. Er is een cartoon waarop een vrouw al bellend een therapiepraktijk inloopt en zegt: “I am going into therapy because someone else didn’t”.

I rest my case.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.