Jaloers op de hond van mijn vriendin

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriendin is gek op haar hond Bambi (12), die dag en nacht bij ons wil zijn. Bambi is alles voor haar, krijgt speciaal eten vanwege een nierziekte, gaat mee (lees: beperkt ons) op vakantie, mag op de bank en op bed liggen, kan niet lang alleen thuisblijven, kortom heeft het voor het zeggen in huis.

Ik zou haar nooit vragen de hond weg te doen, maar het stoort me dat zij zoveel tijd en geld aan Bambi spendeert: dierenziekenhuis, speciaal gekookt eten, hondenclubjes, zelfs fysiotherapie, terwijl ze weet dat de hond niet lang meer te leven heeft. Gaat zij te ver in haar zorg of ben ik een ongevoelige hulk?

Beste Vriend: Wat aardig van je om niet te vragen de hond waar ze meer om geeft dan wat dan ook, weg te doen (un intended)! Desalniettemin ben ik het met je eens dat Bambi verwend is, verlatingsangst heeft en dat je vriendin jouw gevoelens en belangen uit het oog verloren is, maar er zijn nu eenmaal mensen die hun hart verpand hebben aan een stalkertje op 4 poten.

Mijn Plankie mag en krijgt dit allemaal niet maar ik herken het verantwoordelijkheidsgevoel en de zorg voortkomend uit het ‘oude verbond’ tussen mens en deze ‘verre tak’ (Jan Hanlo). Jouw vriendin neemt de zorg voor Bambi van pup tot aan de hondenhemel gewoon heel serieus. Dat jullie hier anders over denken is te verwachten, maar respect voor elkaars prioriteiten is een basisvoorwaarde om goed samen te kunnen leven. Als verschillen er niet mogen zijn, gaat er geen ‘jullie’ blijven. Vraag je niet af wie goed zit of fout, maar zoek naar ruimte voor acceptatie; jullie mogen allebei op je eigen manier gelijk hebben.

Wist je dat liefde zich niet houdt aan de ‘speltheorie’; als er één speler wint moeten de anderen evenveel verliezen? Er is niet maar één buit te verdelen maar eindeloos veel te geven en te ontvangen. Sterker nog het wordt gezegd dat dierenvrienden liefdevoller en zorgzamer in hun menselijke relaties zijn. Liefde voor dieren maakt ons ontvankelijker om liefde te ontvangen en te geven en empathischer. Kijk je nu anders naar je vriendin, Bambi en jezelf?

Als jij je vriendin de moeite waard vindt, zit dan de rit met oude Bambi rustig uit en wees blij voor haar als op termijn een jonge Bambi jullie huishouden gaat verrijken. Reken daar maar op en wees eens eerlijk: als je haar zou vragen te kiezen tussen jou en Bambi weet jij ook wel hoe dat af gaat lopen. Hm?

Zo, nu ga ik Plankie even uitlaten.

www.beter-samen.nl.