In therapie op deze leeftijd. Zijn wij daar niet te oud voor?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man en ik zijn 34 jaar samen, onze kinderen zijn het huis uit. Het is me al langer duidelijk dat ik niet de belangrijkste persoon in zijn leven ben, maar van onze relatie blijft steeds minder over.

Zijn bedrijf is zijn leven, zijn zorg gaat naar zijn hulpbehoevende vader, en in zijn vrije tijd gaat hij golfen, uiteraard zonder mij. Ik voel me tweezaam en zou graag de intimiteit van vroeger met hem terugkrijgen, maar vraag me af het te laat is. Zijn wij niet te oud voor therapie? Kan ik me er beter bij neerleggen dat dit is wat het is?

Beste Te Oud: Wat is ‘Te oud of te laat voor therapie?’ Ben je ook te oud om vegetariër te worden, is het te laat voor een nieuwe heup of eindelijk te leren bridgen? Je zorgen en onzekerheid lijken het stuur over te nemen nu, wat je belemmert om het hele speelveld te zien. Sta me toe, als in een Noors duw treintje bij de ploegenachtervolging, je met een zetje uit deze impasse te helpen.

Wij willen een zo goed mogelijk leven leiden. Dat is voor iedereen anders, maar het begint met voor onszelf zorgen. Jij, jouw man, zijn vader en wij allemaal hebben maar één leven en niemand weet hoeveel er nog van over is. Misschien minder dan je denkt, of veel meer want ‘It aint over until the fat lady sings’.

Daarom ‘Decide, don’t slide’; wik en weeg en besluit hoe je om wilt gaan met de tijd die voor je ligt. Ben je liever alleen dan zijn laatste prioriteit? Hoe ziet je financiële plaatje er uit? De kinderen, jullie vrienden? Ben je aan je huis gehecht? Gaat weggaan meer kosten dan opleveren?

Kijk eerst naar je eigen leven, en daarna naar de toekomst van jullie samen. Je zegt dat je echtgenoot na zijn werk, vader en golf naar huis komt. Ga jij na jouw (vrijwilligers)werk/sport/studie ook naar huis, naar hem? Of waren de kinderen jouw grootse prioriteit toen zij nog thuis woonden en kwam jouw man als laatste? Je klinkt somber, maar er kan zoveel meer dan je denkt- samen of alleen- als je weet wat je wilt en wat haalbaar is. Geen kant-en-klare oplossing , daar kom je zelf wel uit en je (jullie) weet me te vinden. Je mag dan wel ‘oud’ zijn, je bent niet gek.

www.beter-samen.nl zilveren 50+ relatie-tweedaagse op Texel