Ik vind mijn vrouw niet meer aantrekkelijk

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik kom uit een streng religieus gezin en ben op liefdesgebied een laatbloeier. Mijn eerste vriendinnetje ontmoette ik op mijn 23e en met haar ben ik getrouwd. Zij is heel lief en hartelijk, maar nu, 8 jaar later, vind ik haar niet meer aantrekkelijk.
Ware schoonheid zit van binnen zeggen ze, maar wat heb ik daaraan als ik haar naakt niet meer opwindend vind? Ze kleedt zich ook niet leuk, maakt weinig werk van haar uiterlijk. Als ik naar haar kijk word ik vooral verdrietig, omdat ik me realiseer dat ze er nooit anders of beter uit zal zien dan dat ze nu doet. Zij is klein en rond, terwijl ik op lang en slank val.
Wat ook niet helpt is dat ze me nooit met iemand anders zal willen delen (dus geen open relatie wil), want ik ben de liefde van haar leven. Het benauwt me en ik weet niet hoe ik hier zonder kleerscheuren uitkom.

Beste Benauwd: Ik ben opgelucht in je mail te lezen dat jullie geen kinderen hebben, want nu kan ik je met een gerust geweten adviseren zo snel mogelijk te scheiden en ergens anders te gaan wonen. Voor jouw bestwil, en ook voor haar. Ze verdient beter.
Dat je getrouwd bent met je eerste vriendinnetje is wellicht het gevolg van je streng religieuze opvoeding, maar was wel je eigen verantwoordelijkheid. Het mislukken van jullie relatie is haar schuld niet dus ‘time to man up’ nu.

Ze zal willen weten waarom je wilt scheiden, logisch, maar je gaat haar niet de echte reden vertellen, je bedenkt maar wat. Jij wilt kinderen en zij niet of andersom, jullie zijn te jong getrouwd (is waar) of dat je onopgeloste jeugdtrauma’s hebt op te lossen (net als iedereen). Je kunt haar niet de gruwelijke pijn besparen van een gebroken hart, maar wel de pijn van verraad als ze erachter komt dat degene met wie ze de afgelopen 8 jaar het bed gedeeld heeft haar lichaam onaantrekkelijk vindt.
Wees tenminste een respectvolle ex-echtgenoot die haar eigenwaarde niet vermorzelt op de drempel bij vertrek. Want haar lichaam is niet onaantrekkelijk. Jij voelt je er alleen niet meer toe aangetrokken en dat hoeft ook niet. De een wil lang en slank, de ander klein en rond en dan zijn er nog die het niets uitmaakt. Zij verdient iemand die niet met zijn handen van haar af kan blijven en een relatie zo duurzaam als die van 2 zwanen die niet eindigt in een echtscheiding. Jij verdient het andere keuzes te kunnen maken.

Over binnenkant/buitenkant nog dit. Hoe langer je samen bent, hoe belangrijker de binnenkant wordt. Wat je zoekt, jouw perfecte mix van (subjectieve en persoonlijke) mooi aan de buitenkant en mooi aan de binnenkant, ga je niet vinden, daar kun je hoogstens van dromen. Als je teveel focust op aantrekkelijkheid of status, zoals Gollum smeekte om zijn ring ’Preeccccioussss’, riskeer je dat je jarenlang samen bent met iemand wiens schoonheid of status door tijdsverloop is vergaan en die eigenlijk nooit aardig geweest is. Liefde is blind en je valt net zo makkelijk voor een eikel als voor een aardig iemand. Het verschil weten helpt.

www.beter-samen.nl. Gezond verstand voor twee