Ik kan de (emotionele) affaire van mijn man niet vergeten

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills; Weet jij wat ik van mijn man nodig heb na zijn emotionele affaire 2,5 jaar geleden? Ik kan het niet loslaten. Als ik hem vraag waarom hij mij buiten heeft gesloten en contact heeft gezocht met iemand die half zo oud was als hijzelf, zegt hij dat hij dit ook niet weet. Hij heeft nooit veel gedaan aan introspectie en eerlijk gezegd denk ik dat hij niet weet hoe dat moet. Hij heeft zijn emotionele affaire opgebiecht en gezegd dat het hem heel erg spijt, en dat hij zich niet gerealiseerd heeft hoeveel pijn hij mij gedaan heeft, maar we waren voorafgaande hieraan uit elkaar gegroeid. Hoe meer tijd erover heen gaat en mijn vraag aan hem om er nog meer over te vertellen onbeantwoord blijft, hoe minder ik weet wat ik er aan kan doen.

Beste Gewond: Ik denk dat je alles wel zo’n beetje gehad hebt wat je man te geven heeft in dit geval. Hij heeft je niet opzettelijk pijn gedaan, hij heeft spijt van wat hij gedaan heeft, hij heeft weinig introspectief vermogen en zal dat niet ineens wel hebben. Je gaat er niet meer uitwringen.
Dus je zult zelf moeten zorgen dat jij je weer beter voelt.
Dat kan door in relatietherapie te gaan, niet om te focussen op zijn emotionele overspel, maar om te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat jullie uit elkaar gegroeid waren. Of je bedenkt je eigen ‘waarom’: jullie waren uit elkaar gegroeid (zoiets komt voor); hij is een mens (leven is rommelig); hij werd aangetrokken door jeugd en schoonheid (oudste verhaal op de wereld).

Waar of niet, het snijdt wel hout en dat maakt het makkelijker hem te vergeven. Als jij kunt begrijpen dat hij zich alleen voelde, zich overgegeven heeft aan verleiding en er niet op uit was om jou opzettelijk pijn te doen, is zijn gedrag niet langer een aanval maar een misstap die hij erkend heeft toen hij zich weer met jou verbond. Als je daar mee kunt leven hoop ik dat jullie weer samen, optimistisch, verder gaan in plaats van voortdurend achterom te kijken naar wat er 2,5 jaar geleden gebeurd is en wat je niet meer kunt veranderen.
Als het niet lukt het verleden los te laten, raad ik je aan antwoorden te zoeken op dieper liggende vragen bij jezelf, en in therapie te gaan. Therapeuten zijn er voor opgeleid om te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Jezelf kennen en accepteren is het echte werk. Je bent van harte welkom.

www.beter-samen.nl