Hart veroveren met oplichting als doel.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Twee jaar na het overlijden van mijn man leerde ik mijn vriend kennen die al snel bij mijn introk. Ik heb hem geld geleend voor het opzetten van een werkplaats, een auto, dure apparatuur en een vakantie voor zijn moeder. Een half jaar geleden kon hij zijn aandeel in de maandelijkse lasten niet betalen, omdat een belangrijke opdrachtgever een betalingsachterstand had. Door stom toeval, ziek thuis, was ik erbij toen de deurwaarder beslag kwam leggen. Hij gaf toe dat hij schulden had en nu het ene gat met het andere vult. Ik ben mijn geld kwijt. Hij smeekte me hem een tweede kans te geven. Ik schaam me diep maar wil er met niemand over praten. Wills?

Beste HoopDoetGeloven: Er zijn dieven onderweg. Terwijl mannen vaker het slachtoffer zijn van investeringszwendel, rapporteerden vrouwen de grootse verliezen doorromantiekzwendel; iemands hart veroveren en hoop geven op een liefdesrelatie met als doel oplichting. Denk Fellini ‘s hartverscheurende: ‘Le notti di Cabiria’ (1957). Zijn parasitaire gedrag zegt niets over jouw persoonlijke tekortkomingen, maar alles over de zijne. Blokkeer je gegevens en raadpleeg een jurist. Zie onder ogen dat hij je heeft voorgelogen, bestolen en opgelicht door misbruik te maken van je vertrouwen. Hij heeft je welbewust pijn gedaan. Het is moeilijk te zien waarom je bij hem zou blijven.

Jouw schaamte hoort niet thuis in dit drama en als iemand zich zou moeten schamen is hij het. Door jou voor te liegen bezorgde hij je een gevoel van waardeloosheid en, zoals dat gaat, keert de haat die hij oproept zich tegen jezelf. Blijkbaar ben jij iemand die je slecht kunt behandelen. Je schaamt je en vreest ‘victimblaming’. “Dat zou mij nooit overkomen!”. “Hoe kon je zo dom zijn!”. Maar je bent niet de eerste die onderbuikgevoelens negeert of genoegen neemt met kruimels affectie in een relatie. Romantische fraude is niets anders dan de extreme versie van de dagelijkse realiteit voor velen. Of een reddersfantasie: ‘als ik hem help gaan we lang en gelukkig leven’. Niet kort, ongelukkig met veel hartzeer.

Heeft hij beloofd alles terug te betalen? Maria in de film Cabiria:  “I guess there is some justice in the world. You suffer, go through hell, then happiness comes along for everyone”. 

Nee, HoopDoetGeloven, kijk uit. Achter je.

Beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.